Skip to main content

Marieke Heesakkers, Marketing & Culture Manager, in gesprek met Patrick Giese over B2B marketing in combinatie met cultuur en het verbinden van mensen.

Patrick: [00:00:09] Ja, welkom bij deze nieuwe podcast en vandaag met Marieke Heesakkers. Marieke is Marketing en Culture Manager bij Berkvens Deursystemen. Ze is daarnaast voorzitter van Nima Zuid en fervent blogger ook op verschillende platformen. Ehm ja, Marieke dat. Dat is het eigenlijk in een notendop. Maar misschien kan je wat uitgebreider jezelf introduceren.

Marieke: [00:00:34] Zeker Patrick, dankjewel. Nou ja inderdaad, Marieke Heesakkers, al 11 jaar werkzaam bij Berkvens Deursystemen in Someren in Brabant. Zoals je ongetwijfeld kan horen. Daar dus verantwoordelijk voor marketing en cultuur. En hoe ik die functie vertaal is, dat ik verantwoordelijk ben voor zowel de externe klant als de interne klant. Maar daar gaan we het vast nog uitgebreider over hebben. Inderdaad, als voorzitter van de regio Zuid van Nima dus een vrijwilligersbaan met een enthousiast bestuur organiseren me hartstikke mooie inspiratiesessies vier keer per jaar. Neem een kijkje in de keuken van van bedrijven, soms hele grote merken en soms interessante verhalen bij wat minder bekende merken. Altijd met heel veel inhoud. Voor de senior marketeer hartstikke leuk. Nou ja, inderdaad het bloggen. Als ik de tijd voor vrij maak, want daar gaat het dan vaak om. Dan vind ik het wel heel erg leuk om op die manier ook mijn kennis en ervaring te delen. En vooral op de onderwerpen waar ik zelf heel erg op aansla uiteraard. En die liggen vaak in het verlengde van dat stukje de verbinding tussen marketing en cultuur.

Patrick: [00:01:51] Dus ja, want dat is iets wat wat natuurlijk opvalt als je naar jouw profiel op LinkedIn kijkt, dan staat aan marketing en culture manager. Dat is een titel wat je niet zo heel vaak ziet. Vandaar ook wat mij triggerde eigenlijk daarin. Maar voordat we het daarover gaan hebben we nog nog één ding eerst aanstippen en dat is dat jij genomineerd bent voor de titel beste Brabantse marketeer. Hoe is dat zo gekomen?

Marieke: [00:02:22] Ja, hoe is het zo gekomen? Nou ja, die ik heb mezelf niet genomineerd. Dat zou echt helemaal niet bij me passen. Nee, ik ben inderdaad genomineerd door verschillende mensen. Ik weet wie het allemaal precies door wie, maar het waren best veel. Ze hebben motivatie in moeten sturen waarom ze vinden dat ik de titel verdien. Nou, daar werd ik helemaal verlegen van. Maar ja, hartstikke leuk initiatief en weet je daarin goed, in Friesland moet je ook altijd natuurlijk een eindje rijden voor je in het westen bent binnen de ring waar het allemaal gebeurt. En vanuit Brabant is dat net zo. En in Brabant heb ik heel veel hele mooie bedrijven en ook vooral in de maakindustrie. En ook best wel veel heel enthousiaste marketeers. Een aantal vrijwilligers is het initiatief gestart om eindelijk dat wat meer aandacht te geven om inderdaad die marketeer in Brabant op een podium te zetten en zo positieve aandacht voor marketing te genereren. Dus een grote eer en ik heb inderdaad recent gehoord dat ik met twee collega marketeers in in de finale sta, dus ik ben benieuwd.

Patrick: [00:03:33] Dus in ieder geval top 3

Marieke: [00:03:35] In ieder geval top 3.

Patrick: [00:03:36] Ja maar ja, je gaat voor de winst toch?

Marieke: [00:03:37] Ja, als we meedoen dan gaan we voor de winst. Ik heb flink campagne gevoerd, helemaal buiten mijn comfortzone en daar moest ik stemmen mee werven. En het was gelukt.

Patrick: [00:03:50] En dat waren stemmen om dan uiteindelijk genomineerd te worden voor de finale. Want de finale is ergens medio januari geloof ik he?

Marieke: [00:03:59] Het staat inderdaad medio januari 17 januari gepland op Blue Monday. Dus die willen ze die nog wel wat wat meer glans geven. Die meest grauwe deprimerende dag van het jaar. Nou inderdaad, de jury heeft volgens mij van de longlist gekeken naar de shortlist. Dat waren er negen. Die hebben allemaal stemmen verzameld. En nou ja, degene die dat dus het beste gedaan hebben die zijn er door naar de finale. En nu is het weer aan de jury om daar weer de winnaar uit te kiezen. Dus het is nog even spannend!

Patrick: [00:04:36] Ja zeker zeker dus. Maar goed, dat is nog een kleine vier weken. En dan weten we het. In ieder geval tot vier weken na deze opname. Ja, ja, precies. Ok. Ach, het is nog even dat de verbinding wegviel. Volgens mij gaat het weer goed. Ehm ja, goed ja, alle succes. Ik hoop uiteraard dat dat je succesvol uit de race er komt. Daarin. Ja. We zouden het vandaag hebben over marketing en cultuur, datgene waar jij verantwoordelijk voor bent bij mij Berkvens. Ik zei al dat dat valt op. Dat is niet iets wat je wat je vaak in combinatie ziet. Tenminste, ik ben niet nog niet eerder tegengekomen. Ja, de vraag is hoe is dat zo samengekomen? Waaruit is dat ontstaan?

Marieke: [00:05:34] Een goeie vraag. Ik had de functie titel ook nog nooit gezien. Ik heb daarop niet heel veel mee. Goed, uiteindelijk heb ik hem wel zelf bedacht, omdat ik vond dat alleen marketingmanager ook echt niet de lading dekte. Dus wat ik al zei, een stukje combinatie van interne en externe klant en daarin vind ik dat alles marketing is en iedereen marketeer eigenlijk. Of iedereen ambassadeur, in ons geval dan van deuren is dat dan een grappige woordspeling. Dus ja, daarin dat het belangrijk is dat mensen snappen dat ze als ze bij het bedrijf werken en het daar over hebben, op een verjaardag of het maakt niet uit waar, dat ze dan ook snappen waar het bedrijf voor staat en wat hun rol en functie dan ook is als hopelijk positief praten over en Berkvens in dit geval. Dus daarin probeer ik te verbinding te maken tussen de markt aan de ene kant en de klanten en alle andere stakeholders en de mensen aan de binnenkant. En vooral vanuit de gedachte dat binnen beginnen is buiten winnen. En dat het heel belangrijk is dat dat mensen het heel goed naar hun zin hebben en dan automatisch ook de beste ambassadeurs zijn.

Marieke: [00:06:56] Dus er zijn wat cultuur projecten of aspecten die waar ik dan mede verantwoordelijk voor ben. En het is natuurlijk een heel dun lijntje met HR. Dus we werken intensief samen. Nou, dan kun je denken bijvoorbeeld aan de medewerkers onderzoek waar ik nauw bij betrokken ben. Maar ook in de interne communicatie en ook een stukje employee experience, maar ook arbeidscommunicatie, dus het zit het een beetje op het snijvlak. Ook cultuur sessies. We hebben als bedrijf best wel wat meegemaakt de afgelopen jaren. Wat wisselingen geweest in in de top. Dat heeft weerslag op op alles en dan goed kijken van hoe voelen we ons binnen het bedrijf, en uiteindelijk, hoe zorgen we ervoor dat die medewerkers gelukkig zijn om die klanten gelukkig te krijgen? Dus uiteindelijk, de mens staat hierin centraal en de emotionele eindbehoefte die voor mensen hetzelfde kan zijn of je nou klant bent of wat voor stakeholder dan ook. Dus vanuit daar is het voor mij een super logisch combinatie om die verbinding te maken. Maar inderdaad, ik kom ze nog niet zo heel vaak tegen.

Patrick: [00:08:17] Want je zei ergens in je verhaal, met name in het begin van je verhaal, automatisch als mensen goed in hun vel zitten en ambassadeur zijn, dan vertaalt zich dat. Maar zo vertellende dan nog klinkt dat niet automatisch, want jullie doen daar best veel aan. Je bent daar een tijd mee bezig. Zie je daar het effect van dan richting richting markt en richting klant? Zie je daar al resultaat van?

Marieke: [00:08:50] Dit heeft sowieso eerst tijd nodig voor je daarin de top van het bedrijf mee hebt. Nu is daarnet natuurlijk het één en ander veranderd de afgelopen jaren, dus dat is wel een onderwerp geworden wat hoger op de agenda is komen te staan. En daarin zien mensen wel ook het belang ervan in. Er zijn ook echt heel veel onderzoek naar gedaan. Galopp is een instituut die daar veel onderzoek naar doet en wat zij waar zij achter zijn gekomen is dat op het moment dat medewerkers gewoon echt gelukkig zijn, en wat dan de definitie van geluk is, daarover verschillen de meningen over, dat ze dan productiever zijn en dat loopt echt al vaak in de double digits. Minder ongelukken, meer winst, meer productiviteit. En ze zijn dus ook gewoon gelukkiger. Dus die wetenschap, ik heb me daar ook erg in verdiept en heel veel over gelezen, dat vind ik echt mateloos interessant. Het is die ben ik naar binnen gaan brengen omdat ik ook zag dat als de richting soms nog niet helemaal duidelijk is, als die stip aan de horizon doordat er wat wisselingen zijn geweest even uit beeld is en je mensen wel weer met elkaar moet verbinden om samen ervoor te zorgen dat hij weer in beeld komt dan. En je weet dat het werkt dat als die mensen gelukkiger zijn, wat het allemaal oplevert, ja dan kun je daar gewoon hun start mee maken. En het begint dus inderdaad in de top, directie, management team, dus daarin hebben we ook wel met elkaar de gedeelde visie, ja, daar geloven we in, die mens die staat centraal. Vanuit marketing en mijn ervaring daarmee weet ik dat je die klant, wie dat dan ook is, of de beïnvloeder, moet raken in zowel zijn hoofd als in zijn hart. Zowel de structuurkant als de cultuurkant. Die structuurkant, die is echt meer dan prima geregeld. Die menskant, dat zachtere, het is natuurlijk hun maakbedrijf, er werken op mannen, dat zijn toch wat eigenschappen die niemand minder van nature aanwezig zijn binnen dat soort bedrijven. En daarin het belang ervan zien en daarin geloven. En daarvoor gaan dus daar ook echt in investeren. En dat zit in bijvoorbeeld een informatiemarkt die we georganiseerd hebben om collega’s gewoon echt met elkaar te kunnen laten kennismaken. Zowel van de vloer als van buiten. Monteurs, salesmannen. Het zijn vaak hele kleine en het lijken hele simpele dingen, maar het zorgt wel voor heel veel verbinding. En inderdaad in verbinding van alles. Dus dat dat besef, dat begint steeds meer te komen. En dat lijkt soft maar dat is misschien nog wel veel harder werken.

Patrick: [00:11:51] En welke specifieke resultaten zie je daar dan richting je klant of onderling? Binnen in de in de eigen organisatie zie je daar een kentering in ontstaan in gedrag hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze met klanten omgaan en wat. Wat zijn daarbij de de de grootste veranderingen?

Marieke: [00:12:14] Dat zien we wel, al verschillen. Het zijn vooral nog de voelbare merkbare verschillen. Die zijn misschien nog niet zo goed meetbaar. Daarin hebben we ook bijvoorbeeld één medewerkers onderzoek gedaan. Dus dat is de 0-meting. Mochten we er een vervolg aan geven, dan pas kunnen we zien of dat al effect heeft. We zien dat inderdaad collega’s elkaar gemakkelijker weten te vinden. Het is meer begrip. We hebben ook geleerd, zeker in ons geval, one size does not fit all. Dus de communicatie voor de mensen bij ons op de vloer die daarin en zeker in de digitale tijd waarin we nu leven met Corona, daarin moeten we echt onze boodschap aanpassen dus. En als we dat doen, we gaan het meer brengen en we bewegen meer en zeker van van boven naar beneden. We zijn van oudsher, we bestaan 88 jaar, wat meer hiërarchisch georganiseerd. In sommige stukken moet dat ook, maar daar zijn we ook in in aan het veranderen. En meer die beweging van boven naar beneden. Daarin kwetsbaar opstellen, meer openheid. En we zien dat de communicatie daar door in ieder geval verbetert. De verbinding verbetert de verbinding tussen de afdelingen. Het is vrij denk ik vrij gangbaar dat in een bedrijf als het onze altijd best snel verzuilen, dus juist om boven, over de afdelingen heen met elkaar te communiceren, dat wordt dus makkelijker gemaakt omdat je meer weet waar je als bedrijf naartoe gaat. En ook heel concreet wat dat betekent voor jou als medewerker van een bepaalde afdeling. Dus dat proces dat loopt, dat stroomt gewoon beter en dat heeft ook bijna continu aandacht nodig. En leiderschap.

Patrick: [00:14:14] Dat is wat je zegt natuurlijk. Ja, het is een aparte tijd. Het is niet altijd even makkelijk, zeker als je het hebt over het verbinden van mensen. Dat gaat digitaal misschien toch wat wat lastiger als je er misschien wat meer thuis werkt dan wanneer je allemaal vanuit dezelfde locatie werkt. Want hoe geven jullie daar nu de juiste invulling aan? Hoe hou je dat nu vast?

Marieke: [00:14:41] Daarin hebben we gemerkt, we zijn begonnen met met eigenlijk een hele grote online informatie bijeenkomst, waar verdeeld in een paar sessies op dezelfde dag, want we werken ook nog net met ploegen dus we hebben iedereen de gelegenheid gegeven om daaraan deel te nemen. We werken met zo’n vijfhonderd collega’s, maar we merkten wel, er waren best veel mensen aanwezig, maar zeker voor de mensen op de vloer was het toch echt wel lastiger. Sowieso, om deel te nemen en interactie was al bijna niet niet mogelijk. En dan was er ook nog een uur informatie die we deelde, dus er was ook echt heel veel, veel te veel informatie voor ze om te verwerken. Dus. goede les dat dat niet de beste vorm was dus. Zijn we het veel kleiner gaan maken. Dus toen hebben we ook bedacht van, we willen vanuit gelijkwaardigheid heel graag communiceren, maar dat betekent als je dat eigenlijk met veel meer respect doet, als je je boodschap nog veel beter aanpast aan de ontvanger. Dus we zijn veel meer gaan kijken naar de behoefte. En inderdaad, een informatie bijeenkomst online van een uur is echt veel te lang. Dus gaat nu de teamleider of inderdaad de directeur van de productie, die gaat gewoon vaker wel naar de mensen toe in de fabriek. Daar kun je niet thuiswerken, dus dat gebeurt allemaal veilig. En dus wordt er regelmatig en worden kleinere brokjes informatie gedeeld. We maken vaker gebruik van van intranet. We maken gebruik van Afas, we kunnen ook nog communiceren, gewoon via dat systeem. We hebben inderdaad wat memo’s dus we zijn het gewoon in kleine stukjes op gaan knippen en op de momenten dat het wel kon, dus we hebben inderdaad een informatiemarkt georganiseerd in juli, toen was het net allemaal wel mogelijk. toen hebben dus die verbinding ook wel weer fysiek gezocht. Natuurlijk allemaal heel veilig georganiseerd. Afgelopen vrijdag hebben we de kerstpakketten uitgedeeld. Ook wel buiten, maar wel ook even een momentje ervan gemaakt. En daarmee kun je hun kaart, een fysieke kaart, meegeven aan iedereen met de highlights van 2021 om ook nog even bij stil te staan. Een ander grappig initiatief is er dat we zo’n wensboom hebben waar iedereen eigenlijk voor collega’s een wens in kan hangen, digitaal. Vorig jaar hebben we dat gedaan. Gedeeltelijk digitaal en gedeeltelijk fysiek. Dit jaar dachten we, doen we een QR-code en iedereen heeft een mobiele telefoon. Dan zien we toch dat we daar echt maar een klein gedeelte van het bedrijf mee bereiken. Het is ook echt gewoon uitproberen en vooral heel erg vanuit de leiding iedere keer de verbinding zoeken en vooral heel erg persoonlijke aandacht, van hoe gaat het? En in de productie werken we met tien minuten gesprekjes en op kantoor wordt er natuurlijk heel veel informatie uitgewisseld en ook wel digitaal. En dan zijn dan zijn het ook gewoon ‘zend’ sessies en die worden dan opgevolgd in kleiner comité waarbij er interactie mogelijk is.

Patrick: [00:18:03] Vanuit jouw rol als marketing en culture manager betekent dat jij best zichtbaar bent binnen binnen het bedrijf, kan ik me zo voorstellen?

Marieke: [00:18:19] Ja, we doen dat wel met een team. We zijn in totaal met z’n zessen en ik ben ik geloof heel erg in Let them shine. Dus iedereen heeft eigenlijk zijn eigen domein. Zoals iemand voor een stukje interne communicatie. En die draait ook lekker zelfstandig haar projecten. En ja, en mensen herkennen dat ook. Dus ja, dus dat proberen we wel. Daarin probeer ik het hele team gewoon op het podium te zetten.

Patrick: [00:18:49] Ja precies dus het hele marketing en culture team is dus voor de hele organisatie toegankelijk, zichtbaar. Maakt dat, als je dan kijkt naar de de marketing kant van je vak en van je positie, maakt dat het makkelijker uiteindelijk in dingen die je gedaan wilt krijgen of de strategie die je wilt wilt volgen. Kan ik me namelijk wel goed voorstellen dat het het makkelijker maakt? In welke mate? Wat zijn daarbij de belangrijkste lessen geweest afgelopen periode?

Marieke: [00:19:27] Nou sowieso, ik geloof ook heel erg in autonomie, dus daarin en ook het liefst zelfsturend is niet mogelijk en zeker niet als het als hele bedrijf, maar zelforganiserend op afdeling niveau voor een groot gedeelte wel. Dus we weten, we hebben de gezamenlijke stip aan de horizon, we hebben doelstellingen en we hebben onze eigen projecten. En daarin probeer ik ook te stimuleren dat iedereen, dit kan je op meer afdelingen doen, dat iedereen die aanpak kiest. Dus je hebt een eigenaar van een project en daarin, dat is voor de organisatie ook duidelijk, van voor de handel moet je bij die zijn, voor de utiliteitsbouw, voor de woningbouw, weer bij andere mensen en daarin vooral omdat iedereen zijn eigen stukje eigenaarschap claimt. Want vanuit het werkgeluk is dat ook een heel belangrijk onderdeel. Dus die bevlogen en betrokken medewerker, dat betekent, als je daar heel goed op scoort, dat je en het fijn vindt om bij het bedrijf te werken, maar ook genoeg uitdaging hebt binnen je eigen rol. En daarin zijn we, sta ik voor en achter ze en vind ik het alleen maar leuk als als zij vooral zoveel mogelijk het podium pakken en zich verder kunnen ontwikkelen. En dan is mijn taak denk ik geslaagd. En zo worden we inderdaad als afdeling ook beter zichtbaar. Want zeker in een productie-omgeving zijn er best wel wat mensen die nog zoiets hebben van: huh, marketing, dat kost toch alleen maar geld? En oh, zijn jullie van de afdeling brochures? En ja, daar hebben we ook nog gewoon mee te maken, dus op deze manier wordt dat ook makkelijker.

Patrick: [00:21:11] Ja ja, ik denk heel herkenbaar voor veel business to business marketeers. Hoe het naar naar marketing gekeken wordt. Jullie zitten in de maakindustrie. We weten, digital en online is natuurlijk al jaren een steeds belangrijker onderdeel van de gehele marketing mix geworden. Hoe geven jullie daar invulling aan? En wat doen jullie wel? Wat jullie niet? Waarom?

Marieke: [00:21:40] Wij geloven heel sterk in de inbound marketing gedachte. Dus hoe ik hem altijd vertaal is niet storen, maar gevonden worden en relevantie is daarin het allerbelangrijkste. Sowieso vind ik dat heel erg belangrijk in alles wat we doen en bij ons het grootste gedeelte speelt zich online af. We adverteren niet, dus we delen graag onze kennis en ervaring. Dat doen we dus ook allemaal digitaal.

Patrick: [00:22:11] Op welke manier doen jullie dat? Schrijven jullie artikelen? Publiceren jullie? Gebruik je bepaalde kanalen daarvoor?

Marieke: [00:22:19] Ja, maar daar natuurlijk onze eigen kanalen. Onze website is een hele belangrijke, ook wel het centrale middelpunt. Wij zorgen ervoor dat het met SEO dat de content die daarop staat dat die zo goed mogelijk gevonden wordt. Daar kijken we ook regelmatig naar of daar nog verbetering in mogelijk is. Dat is ook een continu proces, want er verandert ook regelmatig van alles, zowel bij Google als alles bij ons. Dus dat is een hele belangrijke. Dat is ook een platform waar onze collega’s ook heel dankbaar gebruik van maken. En met elkaar checken we ook of die informatie nog volledig is en klopt. Onze social media kanalen, daar zien we ook dat deze aanpak werkt ten opzichte van onze concurrenten. Linkedin is voor mij een belangrijke graadmeter. Groeien we heel mooi. We plaatsen gemiddeld twee berichten per week, ook echt afwisselend, soms op de inhoud, soms het menselijke. Daar zit ook wel een strategie achter natuurlijk ook op thema’s die voor ons belangrijk zijn en vooral voor onze klanten belangrijk zijn. Dat mag nog relevanter, dan kan het nu al is. Maar goed. Daarin moet je ook van alles te verbeteren blijven houden.

Patrick: [00:23:38] Wat zou je nog beter willen doen? Hoe kan het nog relevanter?

Marieke: [00:23:43] Ik denk dat we het nog soms nog net wat te veel in de zend modus zitten. En ten opzichte van andere bedrijven in de bouw valt dat denk ik reuze mee. Maar daar hoef ik me niet per se mee te vergelijken. Dus daarin nog meer gewoon aandacht geven aan wat de actualiteiten zijn in de markt. En de problemen waar klanten tegenaan lopen. En dat doen we echt al wel een heel stuk beter, want we zijn hier met content marketing al sinds 2012, 2013 bezig. Dus inderdaad, artikelen schrijven.

Patrick: [00:24:22] Hoe kom je erachter wat dan relevant is voor je voor je klanten? Krijg je bepaalde signalen vanuit sales of kreeg je dat direct van klanten? Houden jullie onderzoeken?

Marieke: [00:24:36] Ja, eigenlijk alles wat je nu benoemd. Ja, maar vooral ook aan de hand van de vragen die we zelf krijgen, zowel intern als extern. De zoektermen die gebruikt worden op onze websites. We kijken natuurlijk ook naar welke pagina’s het beste scoren. We zien natuurlijk ook op onze socials welke onderwerpen het beste scoren of waar de meeste vragen over komen. Dus dat is een combinatie van wat we zelf graag willen delen en vanuit wat we zien, wat, want wat anderen belangrijk vinden. Of interessant. Dus een mooie mix denk ik. En dat kan altijd. Dat kan altijd beter en dieper en andere vormen en daar hebben we genoeg ambities nog maar. Begin maar eens met gewoon goed.

Patrick: [00:25:22] Wat zou je in 2022 meer willen doen? En waar zou je in 2022 misschien wel afscheid van willen nemen? Vanuit een marketing oogpunt.

Marieke: [00:25:38] Naar meer willen doen? We zijn sinds een jaar bezig met Hubspot met marketing automation bij Berkvens. Bij ons zustermerk Limburgia doen we dat al wat langer, dus daar hebben we wel al meer ervaring mee en daar hebben we al wat in getest het afgelopen jaar. Onderweg onze neus gestoten, gewoon heel organisch niet gewacht tot alles perfect was, maar gewoon gaan doen en onderweg wel zien wat je daar wat tegenkomt. Dus daarin zien we dat we gewoon echt wel hard gegroeid zijn. En daar kunnen we nog enorm in verbeteren. En dan gaat die relevantie nog veel meer omhoog, omdat we dan nog veel beter nadenken over welke fase van het koopproces of welke vanuit welke beïnvloeder of kopende klant dan ook iemand zit. Dus daar gaan we onze content zeker nog op aanpassen. Dus daarin een stukje verder professionaliseren, optimaliseren. Dat staat eigenlijk wel centraal, wat we niet meer gaan doen? Ja, of minder? Ja, ik denk ja, dat kan ik eigenlijk niet bedenken, omdat we zo snel schakelen en gewoon dingen doen. Daarin niet wachten tot het helemaal uitgedacht is. Nee, we werken liefst gewoon met met een projectplan op één A4, met net even kort de achtergrond en lekker concrete doelen, beoogde resultaten en randvoorwaarden. Alles is eigenlijk gewoon leren, dus het gaat goed of leren ervan. Fouten moet je maken.

Patrick: [00:27:16] Vanuit jouw ervaring en de koppeling van marketing en cultuur, heb je een aantal tips en tricks of do’s en don’ts voor andere business to business marketeers waarvan je zegt, als je die verbinding wilt gaan maken, als je die koppeling wilt gaan maken, als je cultuur wilt gaan versterken binnen de marketing of de hele organisatie, dan zijn dit mijn tips, wat zouden die tips zijn?

Marieke: [00:27:54] Ik geloof heel sterk in en zeker in een business to business bedrijf en helemaal in de maakindustrie, dat je redt het niet alleen met een goed verhaal, dus je bent zo goed als je klant je service of je product ervaart, en dat zijn dus echt hygiëne factoren. En dan lijken deuren en kozijnen niet zulke hele moeilijke producten. Ik kan je verzekeren dat dat ze best ingewikkeld zijn. Dus dat hele proces dat dat gewoon klopt, tot en met dat een bewoner die er uiteindelijk gebruik van maakt of op een inderdaad een andere gebruiker gewoon dat het gewoon goed is dat hij het mooi vindt of dat het voor hem werkt. Dat is de basis en dus die klantbeleving, dat stukje binnen het bedrijf bekendmaken van, we kunnen eigenlijk pas hard gaan roepen of heel veel aandacht gaan vragen voor iets op het moment dat dat proces gewoon echt minimaal in orde is. En natuurlijk gaan dan dingen fout. Dat gebeurt in ieder bedrijf, maar dus dat iedereen daar onderdeel van is en dat ze in de productie ook snappen dat op het moment dat ze de deur misschien een keer niet controleren, er zit een kras op en die bewoner uiteindelijk niet blij is met het product, dat het belangrijk is dat je wel even dat stapje extra zet en nog even kijkt van, ach die is eigenlijk niet goed, ik werk hem even bij en dan kan ie toch nog de deur uit. Die klantbeleving centraal zetten in de hele organisatie, dat is denk ik wel het uitgangspunt. Ja, en dan gewoon beginnen, gewoon inderdaad je neus willen stoten, klein beginnen, doen waar je in gelooft. Eigenwijs zijn, ook vooral eigenwijs zijn. We hebben ook toen we begonnen met bloggen, bijvoorbeeld bij bij ons zustermerk zijn we gestart en hadden we geen toestemming van de directie. Maar ik wist zeker dat het een succes ging zijn. We hebben het gewoon gedaan. En inderdaad, dan heb ik het over 2011/12, dit blog echt meer dan 300 keer gelezen, dat was toen heel veel, en we hadden meteen wat vragen, wat interactie. Dus ja, daarmee ben ik naar de directeur gegaan. Ik heb gezegd, sorry, we hebben dit geplaatst, maar dit is het resultaat. En toen was was pad eigenlijk meteen vrij. Dus ja, dus daarin ook gewoon lef hebben. En ja, soms een beetje die lijntjes verleggen of het een beetje buiten kleuren.

Patrick: [00:30:27] Ja, ik vind dat ook wel de taak voor marketeers toch? Lef tonen en een beetje buiten de lijntjes gaan. Ja oké, Marieke, hartstikke bedankt. Ik denk mooie inzicht in in de koppeling van marketing en cultuur. Waar we natuurlijk mee mee begonnen en met name wat jij zegt in je tips. Begin klein en uiteindelijk het resultaat of het doel is natuurlijk om die klantbeleving binnen alle lagen van het bedrijf op een goed niveau te krijgen. En dat dat inzicht daarin dat iedereen daar een rol in speelt. Ja dat dat is denk ik de droom van iedere marketeer dat iedereen zich daar bewust van is, omdat dat uiteindelijk alleen maar de klanten helpt. Dus dat en dat is datgene wat wat we natuurlijk willen. Onze onze hoopt natuurlijk dat je 17 januari die mooie titel mag mag gaan verdienen. We gaan het in de gaten houden en hopelijk is dat ook een mooie opstap voor anderen om dat marketing en cultuur stuk meer met elkaar concreet te gaan verbinden. Ja, nogmaals, hartelijk dank. Zijn we nog iets vergeten te bespreken? Volgens mij niet, maar misschien denk jij van nou, dat wil ik toch nog even kwijt?

Marieke: [00:31:56] Nee, ik denk inderdaad dat de cirkel best wel mooi rond is. Ik hoop dat het duidelijker is geworden waarom ik het een hele logische combinatie vind, dat marketing en cultuur, en dat je dat ook samen doet. En als marketeer kun je die verbinding inderdaad als geen ander leggen. En als je dan weet dat die collega zoveel invloed heeft op het resultaat en dat die euro’s daar op het resultaat van zijn en nooit het doel. En dat gaat gewoon sneller als je gewoon goed  zorgt voor je mensen. En het ja, dat levert dan gewoon het beste resultaat op waar je met z’n allen ook gewoon enorm van kan genieten, iedere dag. En dat is denk ik hartstikke belangrijk.

Patrick: [00:32:45] Mooie afsluiter van deze podcast. Dankjewel.

Marieke: [00:32:49] Heel graag gedaan.

Leave a Reply

Close Menu