De Consument op Vakantie: ontvankelijk, impulsief en naïef

  • 23/06/2017
1024 341 Dogfight Digital Online marketing

“He, he, even lekker zorgeloos op vakantie, even helemaal niets,” denkt jouw klant eenmaal zittend op die camping of al eten opscheppend in dat All-Inclusive vakantieresort. Maar dat even helemaal niets klopt niet helemaal. Want ja, je klant is inderdaad even weg van de dagelijkse (werk)sleur en ontstresst van de perikelen rondom huis en haard. Maar helemaal ‘uit’ staat je potentiële klant zeker niet. In tegendeel: eenmaal op vakantie is jouw potentiële klant getransformeerd tot de Super Consument. Die niet alleen budget heeft, maar ook nog eens enorm ontvankelijk, impulsief en naïef is. Inhaken maar, zeg ik als marketeer dan. Inhaken op het online koopgedrag aan de Costa del Sol.

Online koopgedrag vakantie

Excuusgedachtes om je geweten te sussen

In deze blog en met oog op de aankomende bouwvak, wil ik het online koopgedrag van die Super Consument graag eens onder de loep nemen. Ik ben er zelf immers ook één – hoe vaak heb ik op vakantie wel niet gedacht “Ach, we zijn op vakantie,” of “Ach, we komen hier maar één keer”? Ik stink er zelf dus ook driedubbel en dwars in, ook al ben ik marketeer. Mijn laatste stedentripje naar Londen bijvoorbeeld, kwam uit op €225,- over gezamenlijk budget (!). Maar daar maakte ik me geen zorgen over terwijl ik mijn Fish ’n Chips verorberde bovenin de London Eye. Het is verbazingwekkend gewoon hoe gemakkelijk je op vakantie ‘excuusgedachtes’ voor een aankoop ter plekke uit je mouw tovert, soms wel drie smoesjes tegelijk. Om je eigen geweten te sussen. “Ach, iets over budget heen maakt niet uit. Dat zien we thuis wel weer.”

Ach, iets over budget heen maakt niet uit. Dat zien we thuis wel weer.

Inhaken op de mindset van de vakantieganger

Zoals ik ook al in de inleiding zei: de consument op vakantie heeft er ineens een aantal karaktereigenschappen bij gekregen: ontvankelijkheid, impulsiviteit en naïviteit. En dat zijn keiharde koopsignalen. Die mindset vormt een ideaal podium waarop jij als bedrijf je verkooppraatje kunt houden. Want zo’n mindset van een consument vergroot de kans op interactie en dus een daadwerkelijke (online) aankoop, enorm.

Online koopgedrag vakantie

BBQ aan, Wi-Fi uit? No way!

Drie feiten over het online koopgedrag van consumenten op vakantie:

  1. Op vakantie heeft men meer tijd om online te zijn dan thuis of op het werk;
  2. De vakantieganger kiest altijd een accommodatie met internet of Wi-Fi;
  3. Op vakantie zelf gaat minstens één device (smartphone, laptop, tablet) per gezelschap mee op pad.

Reden genoeg dus om ruim vóór de bouwvak een goede online marketingcampagne te bedenken voor je doelgroep en alvast content te creëren. Zodat jouw potentiële klant liggend op zijn/haar handdoek of wachtend op de taxi jouw content ziet of hoort op zijn smartphone, tablet of laptop. (Tip voor die online marketingcampagne: maak veel gebruik van social media.)

Men heeft op vakantie tijd om die hele blog te lezen, online te shoppen of om zich op een andere manier te verdiepen in jouw product of dienst.

Even concreet: hoe haak ik dan in met mijn product of dienst?

Heel simpel: door juist dán online actief en zichtbaar te zijn in het vizier van je klant. Zorg er ook voor dat je weet wanneer, en met mazzel ook nog wáár je klant op vakantie gaat en haak daar op in. Verstuur dán die nieuwsbrief en zet dán die social post online. Men heeft op vakantie namelijk tijd om die hele blog te lezen, online te shoppen of om zich op een andere manier te verdiepen in jouw product of dienst. Super kwalitatieve zendtijd, dus. – Wedden dat je meer ‘kijkcijfers’ hebt na de bouwvak? 😉

Ook een online marketingcampagne?

Bel 0513 61 9900 en vraag naar Esther of Patrick of stuur een e-mail naar info@dogfightdigital.com! Deel je doelen, problemen en wensen met ons en wij komen wel met de ideeën. Voor inspiratie kun je onze Facebookpagina liken of ons volgen op LinkedIn.

Door: Ghislaine Lesage