Video kosten: wat kost een video?

  • 23/08/2018
888 266 Dogfight Digital Online marketing

“Wat kost het maken van een video zoals een bedrijfsfilm, productvideo of simpel spotje?” – Bijna dagelijks krijg ik dit soort vragen over video kosten. En eigenlijk kan ik nooit een concreet bedrag noemen. Soms zeg ik voor de grap dat het een miljoen kost en dat is dan niet eens gelogen; als jij immers een miljoenenvideo wil, dan gaat dat lukken. Inzicht in de video kosten van een bedrijfsfilm of productvideo gaat echter verder dan je denkt. Hoe duur of hoe goedkoop je video is, zegt bijvoorbeeld niets over de daadwerkelijke waarde en impact van je video.

video kosten

“Maar een video van een minuut, wat kost dat dan?”

Dat is helemaal afhankelijk van hoeveel werk er zit in het produceren van de video. Als jij wil dat ik vanuit mijn kantoor de camera een minuut aanzet, dan zal dat niet veel kosten. Wil je echter een commercial met verschillende shots, gedeeltelijk opgenomen op de stranden van de Malediven en in de binnenstad van New York? – Dan kun je vast begrijpen dat er veel meer kosten, tijd en werk in zit waardoor het dus ook duurder is.

Factoren die video kosten beïnvloeden

Onder andere de volgende factoren spelen mee bij het berekenen van de kosten van een videoproductie:

  • apparatuur
  • de props (productiebenodigdheden)
  • het aantal personen in je crew
  • de locaties
  • kleding
  • catering

video kosten

Aan de slag: boodschap, verhaal en doelgroep van je video

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het doel van de video is en welk verhaal je aan welke doelgroep wilt vertellen. Wat is je boodschap? Zodra ik dit weet kunnen we gaan bedenken hoe we dit kunnen omzetten tot een effectieve videoproductie. Bijvoorbeeld tot een bedrijfsfilm, waarmee je een gezicht creëert en duidelijk maakt waar jouw bedrijf voor staat. Of: een integere video met mooie sfeerbeelden en een passende voice-over. Op basis van dit soort input kan een videograaf al redelijk snel inschatten hoeveel werk dit is en dus ook wat het gaat kosten. Wil je enkele voorbeelden zien of wat inspiratie opdoen? Bekijk onze videoproducties op Dogfight Video.

“Een video van €1500,- kan soms meer impact hebben dan die van een half miljoen.”

Het verschil tussen video kosten en de waarde van je video

Het is belangrijk om te weten dat een duurdere productie niet altijd meer waarde hoeft te hebben. Een video van €1500,- kan soms meer impact hebben dan die van een half miljoen. Het belangrijkste element van het bepalen van die waarde van je video, is dat de boodschap 1) aankomt bij de juiste doelgroep en 2) precies zo ontvangen wordt zoals jij deze wilde communiceren. Als dat met een relatief makkelijk te produceren video kan, dan heb jij je doel behaald.

Ik wil ook een video!

Geïnteresseerd in het laten maken van een video? Om het beste aan jouw wensen te kunnen voldoen is het dan fijn om te weten of je al een budget hebt vrijgemaakt voor de video. Tijdens het gehele proces kan dan een productie worden gerealiseerd op basis van jouw boodschap en budget. Kijk voor meer informatie en voorbeelden op onze website Dogfight Video of neem contact met ons op via chat of bel naar 0513-619900.

JelleJelle Kooistra
Videograaf