De 16 meest gemaakte SEO Fouten

  • 29/04/2019
689 203 Dogfight Digital Online marketing

Waarom worden mijn pagina’s niet gevonden in Google?

Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw website beter wordt gevonden in Google en je meer bezoekers krijgt? Om goed vindbaar te worden zijn er veel tips te vinden over hoe je website beter vindbaar wordt, maar helaas worden deze tips niet altijd even goed toegepast. Hieronder staan 16 veel gemaakte SEO fouten.

1) Teksten kopiëren
Een fout die veel gemaakt wordt, is het kopiëren van teksten. Wanneer jouw tekst niet uniek is, bestraft Google je, waardoor je juist minder goed vindbaar bent. Je kan teksten van anderen wel als input gebruiken, maar zorg dat je je eigen verhaalt vertelt.

2) De website is niet geschikt voor mobiel
Tegenwoordig worden websites heel vaak via mobiele apparaten bezocht. Is jouw website niet geschikt voor gebruik op een mobiele telefoon? Dan is de kans groot dat je lager eindigt in de zoekresultaten van Google. Hier kun je testen of jouw website geschikt is voor mobiel: https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=nl

3) Social media niet inzetten
Social media, zoals Facebook en LinkedIn, zijn erg populair en worden dagelijks veel gebruikt. Berichten op social media scoren daarom hoog in Google, ook scoort je website beter als je jouw website linkt naar je social media kanalen. Toch zie je dat veel bedrijven social media nog niet consequent inzetten. Social media heeft ook een enorm bereik om op te adverteren en zo bezoekers naar je website te krijgen.

4) Focussen op de verkeerde keywoorden
Bedrijven beredeneren vaak vanuit hun product of dienst voor het bepalen van de namen van categorieën, producten, nieuws enz. Maar voor de vindbaarheid in Google is het belangrijk om je website in te richten op basis van keywoorden waar je potentiele klant op zoekt. Met de zoekwoordplanner van Google Ads en met Google trends kun je kijken op welke woorden veel wordt gezocht.

5) De keywoorden te vaak gebruiken
Teksten vol stoppen met woorden waar op gezocht wordt, werkt niet om beter gevonden te worden. Google ziet dit als spam en hierdoor wordt je juist minder goed vindbaar. Zorg dat je keywoorden voorkomt in je teksten, maar zorg vooral dat je een goede tekst schrijft voor de doelgroep.

6) Onoverzichtelijke website structuur
Bedrijven maken vaak de fout dat ze alle content op 1 pagina plaatsen. Hierdoor wordt je website onoverzichtelijk en minder goed vindbaar. Zorg dat je per onderwerp 1 pagina maakt met een unieke URL en content over dit specifieke onderwerp.

7) Keywoorden niet bijwerken
De populariteit van keywoorden verandert elke dag, bedrijven doen vaak 1 keer een zoekwoordanalyse en daarna niet meer. Zorg dat je je concurrent voorblijft en dat je 1x per kwartaal een zoekwoordonderzoek doet voor de belangrijkste keywoorden voor jouw bedrijf.

8) Website niet up to date
Op veel websites zijn de laatste nieuws- of blogberichten van een paar maanden of zelfs een jaar geleden. Google vindt content die up to date is en websites die steeds worden aangevuld belangrijk. Plaats dus regelmatig een nieuwe bericht, maak een nieuwe pagina aan of voeg een product toe, dit draagt bij aan de vindbaarheid van je website in Google.

9) Kwalitatief slechte teksten
Spelfouten, onlogische zinnen, lange vage teksten, het komt veel voor op websites. Hierdoor verlaten bezoekers snel je website, wat weer zorgt voor een lagere ranking in de zoekresultaten. Zorg daarom dat je goede teksten schrijft, goed Nederlands, origineel en interessant.

10) Automatisch afspelen van video’s
Video’s op je website zijn goed en Google laat websites met video’s hoger ranken in Google. Maar de fout die veel gemaakt wordt is dat websites video’s het beeld laten overnemen en automatisch laten afspelen en dan vaak ook nog met muziek. Dit wekt veel irritatie op en zorgt ervoor dat bezoekers de website snel weer verlaten.

11) Foutieve links
Een website bevat vaak pagina’s die niet meer bestaan, waardoor mensen een error te zien krijgen als ze via Google op deze pagina terecht komen. Hoe meer foutieve links, hoe slechter je website vindbaar wordt in Google. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je links controleert, Google Search Console is een handige gratis tool die je direct een overzicht geeft van foutieve links.

12) Verkeerd intern linken
Je website wordt beter vindbaar als je intern linkt naar verschillende pagina’s, maar deze links moeten wel passen bij de tekst. Vaak zie je linkjes die niks toevoegen of dat de tekst ‘klik hier’ wordt gelinkt, dit draagt niet bij aan de vindbaarheid.  Een link tekst die belangrijke informatie geeft, werkt effectiever dan bijvoorbeeld de tekst ‘klik hier’.

13) De resultaten bekijken
Vaak wordt vergeten om te kijken wat de resultaten van alle inspanningen zijn. Met Google Analytics en Google Search Console kun je de resultaten zien van je inspanning, welke pagina’s worden goed gevonden, welke pagina’s worden veel bezocht en op welke zoekwoorden word je gevonden. Door de resultaten te bekijken kun je bepalen waar de resultaten nog achterblijven en dus de focus op moet komen te liggen.

14) Oude content vergeten
Pagina’s of post die een goed bereik hadden, worden vaak vergeten. Maar deze content kun je juist nog een keer gebruiken, re-posten, vernieuwen of koppelen aan een ander onderwerp.

15) Te weinig content
Het gebeurt ook dat er juist te weinig content wordt geschreven. De focus wordt dan erg gelegd op de kwaliteit van de tekst, maar de tekst is dan veel te kort en heeft niet genoeg zoekwoorden om hoog in Google te eindigen.

16) Geen gebruik maken een professional
SEO kost veel tijd en is geen makkelijke klus. Als je 4 pagina’s online zet, is je website niet ineens beter vindbaar in Google. SEO is een continu proces. In plaats van veel tijd te verspillen en continu te experimenteren kun je er ook voor kiezen iemand in te huren die er gespecialiseerd in is. Dit kan je veel tijd besparen. Het kost natuurlijk wel geld, maar het zal zich terugverdienen bij het inhuren van de juiste persoon.

Bron: https://robertjanhendriks.nl/seo-check/