Voordelen webinar: beter bereik van doelgroep dankzij webinars

  • 28/09/2017
871 256 Dogfight Digital Online marketing

“Laagdrempelige manier om je klant kennis te laten maken met je product of dienst.”

Internationaal leverancier Henkel is blij. Sinds 2014 zijn ze voor één van hun merken begonnen met een nieuwe vorm van informatievoorziening aan hun klanten en dat heeft direct haar vruchten afgeworpen. Het gouden ei? Webinars. Oftewel: een gefilmde praktijkles op het internet. Dat niet alleen een efficiënte kennisverspreider is, maar stiekem ook een keiharde lead generator. Middels deze client case zet ik de voordelen van een webinar graag voor je uiteen. Liever een plaatje dan een praatje? Bekijk hier de video van het interview!

voordelen webinar

Henkel

Henkel is een internationaal leverancier van kleefstoffen, dichtstoffen en functionele coatings. Dankzij de grote mate van toepasbaarheid van deze specialisaties kan Henkel aan een breed publiek leveren: van de beauty industrie tot aan de bouwwereld en reinigingsproducten. Van consument tot professional en de industrie. Al deze verschillende producten heeft Henkel onder diverse merken gehangen, waaronder ook het lijmmerk Loctite.

De behoefte voor webinars

Drie á vier jaar geleden is Henkel een nieuwe marketingweg ingeslagen met hun lijmmerk Loctite. Waarom? Omdat het kernaanbod van Loctite – universele structurele lijmen, afdichtingsmiddelen en coatings – een complex industrieel gebruiksproduct is. Dat ook nog eens geschikt is voor ontzettend veel toepassingen. Het is een hoogwaardig lijmmerk met een breed assortiment producten met verschillende oplossingen. Reden genoeg dus om workshops, instructies en trainingen op te zetten om de klant van zoveel mogelijk kwalitatieve informatie te voorzien. Echter, eenmaal de waardevolle content geproduceerd is het taak om een vorm te vinden om deze productgerichte informatie in te gieten. – Welke marketingvorm is bijvoorbeeld het meest geschikt om de werking en toepassing van UV-uithardende lijmen over te brengen bij de klant? Ergo: in welke vorm kun je complexe informatie het beste gieten om een boodschap over te brengen?

In welke vorm kun je complexe informatie het beste gieten om een boodschap over te brengen?

De succesvolle psychologie achter de webinar

De ideale manier om complexe of productgerichte informatie over een product of dienst over te brengen bij de doelgroep, zijn webinars. Een gefilmde praktijkles op het internet. Wat een webinar nu zo toegankelijk en laagdrempelig maakt? Het is video. En geen statische praktijkles in een relatief saai, grijs leslokaal. Anno 2017 leven we in een wereld van GIF’jes en vloggers, kortom: bewegende beelden, dus zo verrassend is het niet dat video (en animatie) veel beter bekeken én onthouden wordt dan stilstaande content zoals afbeeldingen (infographics bijv.) en teksten (blogs). Gouden eieren dus, informeren en enthousiasmeren over je product of dienst middels een webinar. – Een marketingvorm voor lijmmerk Loctite waar leverancier Henkel zeker geen spijt van heeft.

De uitvoering van een webinar: gouden tips

De inhoud van een webinar kan verschillend zijn: een webinar kan een gefilmde workshop zijn, een instructie van een product, een training maar ook een lezing. Henkel geeft trainingen via webinars. “Onze webinars duren gemiddeld 30 tot 45 minuten met nadien vaak een kwartiertje Q&A. Meer heb je niet nodig,” vertelt Maarten Adolf, Manager Distribution Benelux & Sales Industry van Henkel. “Wat je wel nodig hebt, is een knaller van een eerste webinar. Die moet gewoon goed zijn.” Heb je bijvoorbeeld technische problemen met de eerste webinar, dan haken je kijkers af, wordt je product of dienst op voorhand al verworpen en keert die potentiële klant nooit weer terug. Tip 2 is: gebruik niet één presentator, maar twee. “Die tweede presentator moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat de techniek in orde is, zoals het wisselen van de slides. Ook moet de tweede man/vrouw de vragen technisch coördineren. Dit soort werkzaamheden tijdens de opname en uitvoering van de webinar kun je niet verlangen van degene die de presentatie zelf geeft. Deze persoon heeft juist als taak om boeiend en helder de informatie over te brengen,” aldus Maarten.

voordelen webinar

Live webinar of een vooraf opgenomen webinar?

Henkel produceert voornamelijk vooraf opgenomen webinars. “Maar dat ligt geheel aan je boodschap en doelgroep hoor,” vertelt Peter, de Marketing Manager van Henkel. Het voordeel van een live webinar is dat je er echt een event van kunt maken, een interessant en exclusief ding waar je gewoon bij wil zijn: alleen te volgen op deze datum op dit tijdstip! Kortom: een live webinar heeft een hoog ‘komt dat zien’-gehalte. – En dat is weer een trigger zodat men zich aanmeld of inschrijft voor de webinar. Weliswaar, als het om de kijkcijfers achteraf gaat, scoort een vooraf opgenomen webinar weer beter. Niet iedereen kan namelijk op die ene dag op dat ene tijdstip klaar zitten voor je webinar…

Geïnteresseerd in een webinar zoals Henkel om een training, instructie, lezing of workshop op film te zetten? Bel 0513-619900 en vraag naar mijn collega Jelle. Hij weet alles over productvideo’s, instructievideo’s en meer soortgelijke bedrijfsfilms!