De verticale video: gruwelijk of grandioos?

  • 14/08/2017
1024 370 Dogfight Digital Online marketing

Je kent het wel: je ervaart iets leuks met je vrienden of je ziet iets interessants gebeuren op straat en natuurlijk moet dat dan even op film vastgelegd worden. Smartphones genoeg binnen handbereik, dus geen probleem. Echter houdt de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-filmer zich meer bezig met het vastleggen zelf dan het zo goed mogelijk op de lens krijgen van wat er zich vóór de smartphonecamera afspeelt. Resultaat: de verticale video. Eén van de meest gehate dingen op het internet. De ergernis voor de verticale video is zelfs zodanig gegroeid dat de gewoonte van deze groep verticale filmers een naam heeft gekregen: VVS. In dit blog vertel ik meer over VVS, de haters en de motieven van de VVS’ers zelf. Maar vooral: moet je als adverteerder je video, foto of andere vorm van content nu verticaal of horizontaal plaatsen? Ga je voor juistheid of populariteit?

Wat is VVS?verticale video

VVS staat voor Vertical Video Syndrome. Oftewel: een syndroom voor mensen die video’s verticaal opnemen in plaats van horizontaal. Sinds de komst van de smartphone met ongekende videomogelijkheden zie je steeds meer verticale video’s verschijnen. Dit komt doordat de gemiddelde smartphonegebruiker gewend is zijn/haar telefoon in een verticale positie vast te houden. Onder de haters zijn (natuurlijk) vooral veel filmmakers. Volgens hen zou je niet verticaal moeten filmen omdat televisieschermen, computerschermen, bioscoopdoeken, je ogen en alles waar je normaal gesproken video’s op en mee bekijkt, ook horizontaal zijn. Door een video verticaal op te nemen zorg je er dus voor dat deze niet op een goede manier getoond kan worden op de genoemde schermen, aldus de filmmakers met haatgevoelens voor VVS. Er moeten dan van die zwarte dikke randen worden toegevoegd en dit is gewoon lelijk. – De filmmakers hebben dus een argument dat vooral gebaseerd is op trots en ijdelheid. Een beetje het gevalletje Comic Sans bij de ontwerpers, zeg maar.

De filmmakers hebben een argument dat vooral gebaseerd is op trots en ijdelheid.

verticale videoMind switch: toch verticale video

Een lange tijd ben ik als videograaf zijnde het volledig eens geweest met de haters. Ik heb zelfs menig persoon aangesproken op zijn VVS-gedrag. Maar, dat is inmiddels veranderd. Ik ben de motieven van de VVS’ers eens wat nader gaan bekijken en het verticaal filmen in de context van adverteren gaan zetten. Instagram en Snapchat bijvoorbeeld zijn nu ontzettend populair door het gemak, de snelheid en de hoge toegankelijkheid van content. Hierdoor kun je het de onwetende mensen niet meer kwalijk nemen dat de smartphone niet even een kwartslag gedraaid wordt. Als jij even snel een interessante Instagram story wil plaatsen, doe je dit met een verticale foto of video. Als jij een pikante Snapchat wil versturen naar je nieuwe crush, dan doe je dit wederom met een verticale foto of video met bijbehorend filter. Uiteraard kun je ook gewoon horizontale content versturen, maar wie heeft er nou zin om zijn telefoon voor jou te draaien? Dan moet je gestuurde snap wel echt de moeite waard zijn. Deze functies zijn speciaal gebouwd voor verticale video en daardoor is het logisch dat het op deze manier gebruikt wordt. Na deze mindful analyse waren mijn haatgevoelens voor de VVS’ers dus wat genuanceerder en begreep ik het eigenlijk wel.

 
verticale video

Adverteren met verticale of horizontale content?

Steeds meer bedrijven herkennen de verticale trend en passen hun content hierop aan. Een consument die hongerig op zijn verticale smartphone op Facebook zit te scrollen om geëntertaind te worden, heeft geen zin om zijn telefoon te draaien voor jouw horizontale video. Daardoor kun je er als adverteerder maar beter voor zorgen dat je zoveel mogelijk van zijn/haar schermruimte in beslag neemt met je nieuwe videocommercial.
Uiteindelijk ben ik zelfs van de verticale videotrend gaan houden, omdat dit ervoor zorgt dat we als videomakers op een nieuwe en creatieve manier moeten kijken naar hoe we ons verhaal kunnen overbrengen. De beste videografen worden uitgedaagd op een nieuwe manier dingen in beeld te brengen. Gaat verticale video voorbij horizontale video? Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar dit lijkt me niet het geval. De bioscoopzalen zullen nog gewoon horizontale breedbeeld films tonen en bij je thuis zal voorlopig nog wel een horizontaal televisiescherm staan.

Een consument die hongerig op zijn verticale smartphone op Facebook zit te scrollen om geëntertaind te worden, heeft geen zin om zijn telefoon te draaien voor jouw horizontale video.

De afkickende VVS’er

Herken je jezelf in het hebben van het Vertical Video Syndrome, maar wil je er toch vanaf komen? Bedenk dan voordat je een video gaat opnemen goed op welk platform of via welk middel je de video wil gaan inzetten. Wordt het bijvoorbeeld een Snap of Instagram story? Dan is het juist goed dat je verticaal filmt. Gaat een van je beste vrienden een gekke stunt uithalen die je later graag terug ziet in Dutch Home Video’s? Dan zou je toch moeten weten dat je horizontaal moet filmen.

Meer weten over video’s of de mogelijkheden van een kekke bedrijfsfilm, productvideo of andere video content? Bel 0513-619900 en vraag naar Patrick of Esther! Inspiratie nodig alvorens contact op te nemen? Bekijk dan onze Facebookpagina waar we onze eigen content met trots tentoonstellen :).

verticale video  Door: Jelle H. Kooistra