Wat is SEO en waar moet je op letten?

  • 06/07/2017
1024 256 Dogfight Digital Online marketing

‘SEO? Wat is dat ook alweer?’

SEO staat voor Search Engine Optimalisation. Dit is een middel om te zorgen dat jouw bedrijf bovenaan de zoekresultaten komt te staan, zonder dat iemand specifiek op jouw bedrijfsnaam of website zoekt. Want je wilt natuurlijk dat ook potentiële klanten – die jou nog niet kennen – via Google op je site komen, en uiteindelijk klant worden. Maar hoe doe je dat? Door het gebruik van SEO kun je er zelf voor zorgen dat je beter gevonden wordt. En dit wil je, want hoe hoger jouw bedrijf in de zoekmachines staat, hoe eerder mensen je merk of bedrijf leren kennen. Deze bekendheid kan leiden tot meer leads en eventueel later voor meer omzet. Ik bespreek de belangrijkste SEO technieken en hoe je deze het beste toe kunt passen.

Trefwoord

Het is belangrijk dat je bepaalt waarop je gevonden wilt worden. Dit zijn jouw trefwoorden, of ook wel keywords genoemd. Zoekmachines hechten veel waarde aan paginatitels, zorg er dus voor dat de belangrijkste trefwoorden in de titel staan. Een trefwoord of titel hoeft tegenwoordig niet meer uit één woord te bestaan maar mag ook een zin zijn. Als je een webshop met T-shirts hebt, was het eerder al voldoende om het woord T-shirt te gebruiken als keyword. Google geeft echter tegenwoordig ook suggesties, en door hier op in te spelen heb je meer kans dat de potentiële koper bij jouw uit komt. Een voorbeeld van een specifiekere keyword serie is: heren T-shirts, deze titel is uitermate geschikt voor de pagina waar de herenshirts op staan. Als je T-shirts in de aanbieding hebt kun je bijvoorbeeld gebruiken: heren T-shirts aanbieding.

Door het gebruik van SEO kun je er zelf voor zorgen dat je beter gevonden wordt. En dit wil je, want hoe hoger jouw bedrijf in de zoekmachines staat, hoe eerder mensen je merk of bedrijf leren kennen.

Paginatitel

De titel van jouw pagina wordt ook als titel in Google zelf weergegeven. Zorg er dus ook voor dat er geen spelfouten in staan en de titel representatief is. Een te lange titel is niet goed, aangezien Google maar 69 tekens laat zien. Alle titels langer dan 69 tekens worden afgebroken en dit staat natuurlijk onprofessioneel, zoals je kunt zien in het voorbeeld in afbeelding 1.

Wat is een goede titel voor Google
Afb. 1

Metatags

Wat Google ook laat zien, is de metabeschrijving. Een metabeschrijving of metatag is de tekst die Google laat zien onder je titel. Het is dus slim om hier een pakkende tekst in te zetten, met bijvoorbeeld een call to action. Een metabeschrijving is namelijk een gemakkelijke manier om op te vallen in de zoekresultaten ten opzichte van je concurrenten. Verkoop je grappige T-shirts via een webshop? Dan is een passende metatag bijvoorbeeld:

       Op zoek naar een origineel T-shirt? Bekijk ons uitgebreide assortiment in leuke en grappige T-shirts!

Heb je nog een ander unique selling point in je webshop, verwerk dit dan ook in je metatags. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier:

       Op zoek naar een stijlvol T-shirt? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment! Vandaag besteld = morgen in huis!

Past een dergelijke tekst niet bij jouw bedrijf? Zorg dan voor een tekst waardoor de potentiële bezoeker weet wat hij aan jou heeft. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier:

       *Bedrijfsnaam* T-shirts heeft een ruim assortiment in polo’s, T-shirts en longsleeves. Snelle en gratis bezorging.

Let er op dat een metatag maximaal 150 tekens lang mag zijn, dit is inclusief leestekens en spaties. Alles langer dan 150 á 160 tekens wordt afgekapt, en dit staat – net zoals afgekapte titels – erg onprofessioneel. Ik zorg er daarom altijd voor dat ik maximaal 150 tekens gebruik, zo weet ik zeker dat er niets afgebroken wordt. Zoals je in afbeelding 1. kunt zien is de metatag aansprekend, zit er een call to action in en wordt de zin niet afgebroken.

Alt tagal tag toets

Het gebruik van goede titels en metatags zijn technieken die je zogezegd aan de achterkant van je pagina kunt toepassen. Hier ziet de lezer van je content op de pagina zelf in principe niks van. Waar je ook aan de achterkant invloed op hebt, is de vindbaarheid van de afbeeldingen die je gebruikt. Door ook in de afbeeldingstitel het belangrijkste keyword te gebruiken, zal dit meehelpen aan de vindbaarheid van de pagina waar deze afbeelding op staat. Ook kun je vaak een Alt tag meegeven aan je afbeelding wanneer je deze upload; plaats hier een omschrijving van de foto inclusief het keyword. Wanneer je de bron van de foto wilt vermelden kan dit gewoon in de tekst onder de afbeelding.

Tekst

Over content op je pagina gesproken, hier valt ook veel zoekmachine optimalisatie toe te passen. Je kunt namelijk wel keurig je paginatitel hebben ingesteld, maar gebruik je het keywoord of de keywoorden verder niet weer op de pagina, dan is je zoekwoorddichtheid heel laag. Je wilt dat je zoekwoorddichtheid hoog is, want hoe hoger deze keyword density, hoe hoger jouw pagina in de zoekmachine verschijnt wanneer iemand op dit woord zoekt. Gebruik dus regelmatig – maar natuurlijk niet overdreven vaak – jouw keywoorden in de tekst op je webpagina.

H1, H2 en H3

Om je pagina goed leesbaar te maken is het belangrijk om gebruik te maken van koppen en tussenkoppen. Dit is niet alleen goed voor de leesbaarheid, maar ook voor je positie in Google. Wanneer je gebruikt maakt van koppen en tussenkoppen leest Google de structuur van je verhaal, en bepaalt de waarde voor keywords. Koppen kun je een tag geven van verschillende niveaus, van H1 t/m H6 (zie afbeelding 2). Hierin is H1 de belangrijkste kop – de titel van de pagina – en kun je afbouwen naar H6. Het is niet verstandig om van H1 naar H4 te gaan in je verhaal, volgens Google is het namelijk vreemd dat je van een grote titel naar een kleine titel gaat, waardoor je minder hoog in de zoekresultaten gezet wordt. Doorgaans gebruik ik alleen H1, H2 en H3 in de genoemde volgorde, dit levert ook de beste leesbaarheid op.

Seo h1 h2 h3 koppen
Afb. 2

Linken

Zorg ervoor dat je op de verschillende pagina’s op je site, linkt naar andere pagina’s van je site. Dit verhoogt niet alleen het gebruikersgemak voor mensen die op je site komen, ze blijven ook langer omdat ze gemakkelijk door klikken. Daarnaast is dit ook een SEO techniek: je pagina’s worden beter geïndexeerd én je verhoogt je positie in de zoekmachine. Hier gaat het er vooral om dat de belangrijkste pagina’s goed gelinkt zijn binnen je website of webshop. Het kan ook een voordeel opleveren om te linken naar externe websites, bijvoorbeeld partnerwebsites of de site van een merk dat je verkoopt. Ook dit zorgt namelijk voor een betere indexering en positie in de zoekmachine resultaten. Pas echter wel op dat je linkt naar veilige websites, een link naar een onveilige website zorgt voor een daling in de zoekmachineresultaten.

Social media

Wanneer je met SEO bezig bent, heb je waarschijnlijk ook al social media kanalen aangemaakt voor je bedrijf of website. Zorg ervoor dat je ook naar deze pagina´s linkt vanaf je website, en andersom. Ook het toevoegen van ‘deel-op-social-media-knoppen’ is handig. Door het voor de bezoeker van je site makkelijk te maken om jouw content te delen, zullen ze dit sneller doen en is je bereik automatisch groter.

Beoordelingen

De laatste techniek om je positie in de zoekmachine te verbeteren is het plaatsen van reviews. Dit brengt echter ook een risico met zich mee, want negatieve reviews brengen je positie in zoekmachines juist omlaag. Toch is dit het overwegen waard, want Google hecht hier veel waarde aan. Ook betekent dit meer aandacht, meer bereik én meer vertrouwen onder je (potentiële) klanten. Dus heb je een goede reputatie? Laat dit zien en bied jouw klanten de mogelijkheid om een review te plaatsen!

Maar hoe weet ik nu wat ik goed of fout doe op mijn site?

Google biedt verschillende tools aan waarmee jij je website kunt controleren op keywoorden, goed linkende pagina’s en welke pagina’s het nou goed doen of juist slecht doen. Google Analytics biedt hulp bij het analyseren van je website op het gebied van bezoekers, clicks, hoe lang iemand op een pagina blijft, of iemand bijvoorbeeld iets bestelt en veel meer. Met de zoekwoordenplanner van Google kun je bijvoorbeeld kijken op welk trefwoord er veel gezocht wordt. Wordt er veel op een bepaalde term gezocht? Dan is het handig om deze term ook zelf te gaan gebruiken op je website.

Heb je na het lezen van deze blog nog niet het gevoel dat je dit allemaal zelf kunt? Neem dan gerust contact met ons op, onze content marketeers helpen je graag met het optimaliseren van je content

Annerieke Brouwer content marketeerDoor: Annerieke Brouwer