De beste ondersteuning van je marketingstrategie: de Content Matrix

  • 02/06/2017
1024 341 Dogfight Digital Online marketing

Zodat je boodschap niet alleen aankomt, maar ook echt binnenkomt bij je doelgroep.

Is jouw doelgroep een Stranger, Visitor, Lead, Customer of Promotor?

marketingstrategie

Wat is dat, een Content Matrix?

Heel simpel. Letterlijk: een matrix is een tabel en content is informatie over jouw bedrijf, onderneming, organisatie, product of dienst in zijn breedste vorm. Een Content Matrix is dus een tabel waarin alle vormen van content staan. Maar het is niet zomaar een tabel. Het is een marketing tool. Een knettergoede tool ter ondersteuning van een effectieve marketingstrategie. Het is een overzicht waarin je in één oogopslag kunt zien welke content over je bedrijf of product je het beste kunt gebruiken voor welk doel. Bij Strangers kom je bijvoorbeeld het beste binnen met artikelen, maar bij Visitors juist weer met een infographic en de Promotor is weer blij met een catalogus. Let wel; de mate van impact per content type is afhankelijk van het soort bedrijf, organisatie, product of dienst. Een webshop bijvoorbeeld zal een andere Content Matrix hebben dan de kapper om de hoek.

Pardon; Strangers, Visitors, Promotor…?

Dit zijn benamingen voor de fase waarin jouw doelgroep zich bevindt. Het zijn subdoelgroepen van je hoofddoelgroep. Er zijn er 5 en ze bevinden zich altijd in de volgende chronologische volgorde:

marketing doelgroep1. De vreemdeling die geen idee heeft wie je bent, wat je doet of wat je verkoopt.

marketing doelgroep2. Het vervolg van de Stranger. Deze is getriggerd door je content en ‘snuffelt’ even aan je. Hij/zij bezoekt bijvoorbeeld even je website of bekijkt een product.

marketing doelgroep3. Het vervolg van de Visitor. Hij/zij is bijvoorbeeld binnen een categorie aan het zoeken op je website naar iets wat direct zijn/haar (koop)vraag beantwoordt of vraagt een offerte aan. Een geïnteresseerde dus. Grote kans dat deze subdoelgroep al ergens gegevens heeft achtergelaten: een e-mailadres, telefoonnummer, adres, etc.

marketing doelgroep4. Het vervolg van de Lead. Hij/zij is overtuigd van wie je bent, wat je doet en wat je verkoopt en neemt een product of dienst bij je af.

marketing doelgroep5. Het vervolg van de Customer en misschien wel de belangrijkste klantvorm binnen jouw doelgroep. Hij/zij is namelijk een blijvende klant, is tevreden over je en is interactief. Hij/zij is bijvoorbeeld volger van je social media, ontvangt je nieuwsbrief en koopt met regelmaat bij je.

Wat doet deze Content Matrix met mijn doelgroep?

Zoals je ziet, is de ene fase het vervolg van zijn voorgaande; een Content Matrix is dus niet alleen een een goede ondersteuning van je marketingstrategie, maar ook een transportmiddel. Een manier om Strangers uiteindelijk naar die Promotor status te krijgen. Voor veel ondernemingen en organisaties is dit erg moeilijk; men lukt het wél om de klant te triggeren tot die allereerste aankoop, maar een klant daarna houden is een tweede. Veel marketeers, sales managers of zelfs directeuren maken daardoor de fout te denken dat het werk gedaan is zodra er op die bestelknop geklikt is. – Maar wat heb je in hemelsnaam aan alleen maar enkelvoudige aankopen? Echt bouwen aan je merk doe je met Promotors.

“Wat heb je in hemelsnaam aan alleen maar enkelvoudige aankopen? Echt bouwen aan je merk doe je met Promotors.”

Waarom heb ik deze ondersteuning van mijn marketingstrategie nodig?

Omdat je niet alleen content en informatie over je bedrijf, product of dienst de wereld in wil brengen, maar ook wil dat het daadwerkelijk binnenkomt bij je doelgroep. Dus niet met hagel schieten, maar met zelfsturende torpedo’s communiceren. Je kunt het simpelweg vergelijken met de offline customer experience in bijvoorbeeld een kledingwinkel; hoe frustrerend is het als je net binnen komt lopen (Visitor), je snuffelt even in een kledingrek met jeans (Lead) en er hijgt al een medewerker in je nek met de boodschap: “Jaaaaa leuk is-tie he, hij is nu voor de helft van de prijs! Welke maat heb je, maar een L’etje doen?” – Ongelooflijk. Je interesseniveau daalt meteen. Je bent nog helemaal niet toe aan passen, laat staan een aankoop doen. Je knikt vriendelijk en verlaat de winkel. En zo degradeert een mogelijke klant van deze kledingwinkel van Lead weer naar Stranger.

“Niet met hagel schieten maar met zelfsturende torpedo’s communiceren.”

Oké, ik ben overtuigd van deze ondersteuning van mijn marketingstrategie. Hoe gebruik ik of mijn collega’s zo’n Content Matrix?

Leg hem voor en laat hem inzetten door je eigen marketeers. Of gebruik hem als inspiratie voor bijvoorbeeld het aanleveren van content bij marketeers. Andere gebruikers van deze Content Matrix zijn productmanagers, sales managers en directeuren. Eenmaal geïntegreerd wordt deze vorm van marketingstrategie vooral gebruikt in de beginfase bij het opzetten van een marketingcampagne. Als de marketingcampagne eenmaal loopt kun je de matrix even naast je neerleggen, maar is de campagne ten einde en moet er mogelijk een vervolg komen, dan pak je de matrix er weer bij.

Samengevat

Met onze Content Matrix tackle je dus een hoop communicatiedrempels en -muren. Het is een preventiemiddel en transportmiddel ineen. Je voorkomt ermee dat je boodschap bij de verkeerde doelgroep terecht komt. Ook bepaal je in de matrix via welke kanalen je je boodschap communiceert, dus je voorkomt ook nog eens dat je boodschap ergens komt waar je doelgroep zich helemaal niet bevindt. En dat, dát is de kortste weg naar een succesvolle marketingcampagne.

Ik wil ook een Content Matrix!

Geïnteresseerd? Laat je inspireren door onze vooraf ingevulde Content Matrix en download gratis de lege Template Content Matrix Dogfight Digital en vul hem tactisch in. Heb je echter toch wat meer concretere hulp nodig bij het invullen? Of benieuwd hoe we deze marketingstrategie zelf hebben toegepast voor onze klanten? Neem dan vrijblijvend contact op via 0513-619900 of mail naar info@dogfightdigital.com.