Een loyale klant in 5 stappen

  • 09/02/2017
1024 306 Dogfight Digital Online marketing

Een loyale klant, wat is dat eigenlijk? Dat de klant loyaal is wanneer hij of zij kiest voor jouw bedrijf boven dat van de concurrent spreekt voor zich. Maar hoe zorg je ervoor dat een bezoeker op je website een loyale klant wordt? Welke strategie gebruik jij hiervoor? In dit artikel worden de verschillen tussen outbound en inbound marketing uitgelegd. Door van een outbound strategie naar inbound te gaan (of een combinatie hiervan te maken), kun je van een ‘bezoeker’ een ‘loyale klant’ maken.

Outbound marketing

Dit wordt ook wel traditionele marketing genoemd. Je probeert aandacht van je potentiële klanten te trekken op momenten die jezelf initieert en via kanalen waarvan jij denkt dat ze geschikt zijn. Je houdt bij outbound marketing weinig rekening met de ontvanger: je schreeuwt een boodschap naar alle ontvangers. Dit doe je bijvoorbeeld via kanalen als social media en Google Adwords.  Je probeert hierdoor onder de aandacht te komen bij je potentiële klanten via content en advertenties.

Inbound marketing

Een effectievere strategie is om over te stappen op inbound marketing. Bij deze strategie doe je eigenlijk het tegenovergestelde. De eerste stap van deze strategie is je ideale klanten schetsen. Kruip hierbij in de huid van je klanten. Wat kom je onderweg allemaal tegen bij je klantreis? Als je het antwoord op deze vragen hebt, ontwikkel je content per fase in de klantreis voor deze personen en geef je antwoord op de vragen die zij hebben.

Nadat je relevante content voor jouw klanten hebt gemaakt, zorg je ervoor dat deze content goed vindbaar is. Publiceer dit op je eigen kanalen die relevant zijn voor deze content, bijvoorbeeld op je blog en social media. Door je content op relevante kanalen te delen kunnen de juiste personen (jouw potentiële klanten) op het juiste moment vinden wat zij zoeken.

Van stranger naar promoter

Maar hoe ziet inbound marketing er dan uit? In de afbeelding hieronder zie je welke fases een stranger kan doorlopen om een promoter te worden.

In fase 1 gaat het om bereik. Strangers kennen je nog niet. Zij hebben nog nooit van je merk of bedrijf gehoord. Bouw in deze fase aan je naamsbekendheid.

In fase 2 is de visitor (de bezoeker) al eens op je website of andere kanalen van je geweest, bijvoorbeeld je blog. In deze fase optimaliseer je jouw kanalen en maak je content aantrekkelijk. Maak de bezoeker nieuwsgierig zodat hij meer informatie wil.

In fase 3 dien je ervoor te zorgen dat hij gegevens achterlaat of contact met je opneemt. Hiervoor kan een landingspagina aangemaakt worden. Op deze pagina kan de bezoeker bijvoorbeeld een whitepaper downloaden in ruil voor zijn emailadres. Na deze stap wordt de bezoeker een lead genoemd.

Op het moment dat een lead overgaat tot een aankoop wordt hij een customer. In deze fase moet je de klant overtuigen tot het doen van een aankoop.

In de laatste fase kun je van je klant een promoter (fan) maken door de verwachtingen van de koper te overtreffen. De klant vertelt anderen over jouw bedrijf! Door deze mond-tot-mond reclame zullen er steeds meer leads binnenkomen. Het gaat hier om de loyaliteit van de klant.

Het antwoord op de vraag: ‘Hoe wordt een bezoeker een loyale klant?’ is voor iedereen weer anders. Er is geen geheime formule of truc voor. Het doorlopen van deze fases vergt tijd en een gestructureerde aanpak. Ook niet alle bezoekers doorlopen elke stap in dit model. Sommige bezoekers komen op een kanaal en vertrekken weer, andere bezoekers doen direct een aankoop of laten gegevens achter.

Anna Karina Hiddema Dogfight DigitalDoor: Anna Karina Hiddema