Hoe kan ik doelen instellen in Google Analytics?

  • 29/08/2018
871 256 Dogfight Digital Online marketing

Het bijhouden van doelen is één van de belangrijkste stappen naar een goede Google Analytics rapportage. Doelen worden ook wel conversies genoemd. Er zijn verschillende conversies die je kan meten, bijvoorbeeld: het downloaden van een brochure, het invullen van een contactformulier of het plaatsen van een bestelling.

Door de doelen in te stellen in Google Analytics kun je precies zien welke kanalen/campagnes zorgen voor welke conversies. Heeft bijvoorbeeld de Facebook post gezorgd voor het ingevulde contactformulier, of is het toch Google!?

Stappenplan voor het instellen van doelen in Google Analytics

Stap 1. Selecteer de dataweergave waarin je doelen wilt gaan meten.

Stap 2. Ga naar ‘Beheer’ (tandwiel-icoon linksonder)

1. Beheer Google Analytics

Stap 3. Klik op ‘Doelen’ in de rechterkolom, onder ‘weergave’

2. Doelen Google Analytics

Stap 4. Klik op ‘Nieuw Doel’

3. Nieuw doel aanmaken Google AnalyticsStap 5: Doelconfiguratie
Er zijn een aantal templates van doelen die je kan gebruiken. Wil jij bijhouden hoe vaak websitebezoekers een bestelling plaatsen? Kies dan onder ‘Opbrengst’ voor ‘Een betaling uitvoeren’. Als je wilt bijhouden hoe vaak een blog wordt gedeeld dan kies je onder ‘Betrokkenheid’ voor ‘Delen/social media’. Staat jouw gewenste doel er niet bij? Kies dan voor ‘aangepast’, je kan dan bij de volgende stap zelf je doel kiezen en instellen.

4. Doelconfiguratie Google Analytics

Stap 6. Doelbeschrijving + Doeldetails

Naam
Hier kun je de doelstelling een naam geven, zorg dat het een duidelijke omschrijving is zodat in het rapport duidelijk is welk doel er behaald is. Als je voor een template hebt gekozen wordt deze naam automatisch overgenomen, maar de naam kun je hier zelf aanpassen.

Doelruimte-ID
Wanneer je bezig bent met je eerste doelstellingen kan je hier beter niks aan veranderen. Pas als je veel doelstellingen aanmaakt wordt deze optie handig om je doelen mee te ordenen.

5. Doelbeschrijving Google Analytics

Type
Bij het instellen van de type doelstelling heb je de keuze uit 4 categorieën:

Bestemming
Hier kun je zelf de URL van de bestemmingspagina invullen. Dit kan bijvoorbeeld de URL zijn van de bedankpagina waar bezoekers opkomen na het invullen van een contactformulier of het plaatsen van een bestelling.

6. Bestemming Google Analytics

Tip: Wanneer je deze optie kiest is het belangrijk hoe je de bestemmings-URL invult. Het is namelijk cruciaal dat je de gehele URL zonder domeinnaam toevoegt. Het doel-URL dat je invult begint dus met een /. Bijvoorbeeld: /contact/bedankt (zie afbeelding).

Dit vul je in bij stap 3, ´doeldetails’. Het is ook mogelijk om een geldwaarde aan de doelstelling te koppelen. Bijvoorbeeld wanneer het specifieke bedragen betreft.

Duur
Je gebruikt het type ‘Duur’ wanneer je wilt meten hoe lang een websitebezoeker op jouw website blijft. Bij stap 3 ‘Doeldetails’ vul je de duur van het bezoek in dat de bezoeker moet halen wil de doelstelling behaald worden. Indien gewenst kan je een geldwaarde aan de doelstelling/conversie toewijzen.

7. Duur Google Analytics

Pagina’s/schermen per sessie
Als je kiest voor de type ‘pagina’s/schermen per sessie’ kan je meten hoeveel pagina’s een bezoeker bekijkt per sessie. Hiermee meet je de betrokkenheid van je websitebezoekers. Ook hier kan je weer een geldwaarde aan de doelstelling koppelen.

8. Doeldetails Google Analytics

Gebeurtenis
Bij het type ‘gebeurtenis’ kan je onder andere meten hoe vaak een video wordt bekeken, hoe vaak je blogartikelen worden gedeeld op social media of om te kijken hoe vaak websitebezoekers gebruik maken van de zoekfunctie op je website. Deze functie is ingewikkelder en hiervoor dient ook informatie in de code van de website worden toegevoegd. Lees hier meer over hoe dit werkt.

9. Gebeurtenisvoorwaarden Google Analytics

Bij het instellen van dit type doelstelling dien je de volgende labels in te vullen:

  • Categorie
  • Actie
  • Label
  • Waarde (optioneel)

Als voorbeeld nemen we het afspelen van een video. Je ontvangt gebeurtenissen als je de labels als volgt invult:

  • Categorie: Video’s
  • Actie: Afspelen
  • Label: [Naam video]

Onder ‘Categorie’ vallen dus alle gebeurtenissen die jij dezelfde naam geeft. Je kan dus bijvoorbeeld alle video’s onder één categorie schalen (Video’s) of je maakt verschillende subcategorieën aan (Video’s – Komediefilms & Video’s – Dramafilms). Wanneer je subcategorieën aanmaakt kan je beter meten hoe de verschillende type video’s scoren.

Onder ‘Actie’ vul je het type gebeurtenis in dat je wilt bijhouden. Ook hier kan je verschillende gebeurtenissen meten, zoals: ‘Klikken op knop afspelen’, ‘Klikken op knop stoppen’ of ‘Klikken op knop onderbreken’.

Met label kun je aanvullende informatie opgeven, zoals de filmtitels of de naam van een bestand. Meer informatie over het gebruiken van de optie ‘Gebeurtenis’ in Doelen instellen

Vervolgens klik je op ‘Opslaan’ en vanaf nu wordt het doel bijgehouden. Nu jij je doel hebt ingesteld en opgeslagen, worden alle bezoekers die voldoen aan de doelstelling bijgehouden. In Google Analytics vind je een overzicht van je doelstellingen onder: Conversies > Doelen > Overzicht. Een overzicht van al je doelen vind je tevens in het tabblad ‘Doelen’ waar je komt na stap 3.

Mijn advies is om te beginnen met een doel van het type Bestemming, duur of pagina’s/schermen per sessie. Met deze doelen kun je al makkelijk en snel veel interessante informatie meten. Wanneer je wat verder bent en meer ervaring hebt opgebouwd kun je beginnen met het instellen van een gebeurtenis als doel.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

 

Esther van Kerkvoorde Dogfight Digital

Door: Esther van Kerkvoorde