Hoe belangrijk is de vouw nog op een website?

  • 03/08/2017
888 296 Dogfight Digital Online marketing

Het is een veel gehoorde term in de webdesign- en krantenwereld: de vouw. Deze term is ontstaan vanuit het feit dat kranten gevouwen worden verkocht, waardoor de klant dus eerst het bovenste gedeelte van de krant ziet: het gedeelte boven de vouw. Als drukker zorg je er dus voor dat de belangrijkste artikelen boven de vouw worden geplaatst. Deze manier van denken is overgenomen in de online wereld: de belangrijkste content wordt boven de vouw gezet. Online zit de ‘vouw’ (zie afb. 1) aan de onderkant van pagina, dus onder alle content die je ziet zonder dat je scrolt. De theorie is dat mensen geen zin hebben om te scrollen en dus het onderste gedeelte van je pagina niet zullen zien.

vouw, fold, above the fold, boven de vouw, online marketing, conversie
Afb. 1

Laatst vroeg één van onze klanten of we een homepage konden restylen. Tijdens het maken van dit design ontstond op onze werkvloer een discussie over – jawel – de vouw. Moet je daar nog rekening mee houden of zijn we tegenwoordig allemaal wel gewend aan het vele scrollen?

Scrollen maar!

Eigenlijk is het antwoord op de scroll-vraag heel gemakkelijk, namelijk: ja! Het scrollen is deel uit gaan maken van ons online gedrag. Sterker nog, het is tegenwoordig heel normaal dat je op een site éérst moet scrollen om überhaupt bij de belangrijkste content te komen.
Uit onderzoek blijkt dan ook dat het bovenste stukje van een website door 20% minder gebruikers wordt bekeken dan het gedeelte daaronder. Dit heeft te maken met het feit dat sommige mensen al beginnen met scrollen, voordat de pagina helemaal geladen is. Inmiddels zijn ook veel mensen al zo gewend om te scrollen, dat het scrolwieltje überhaupt al direct aan het werk wordt gezet wanneer iemand op een pagina landt. Het is dus niet meer nodig om alle belangrijke content boven de vouw te plaatsen, het is zelfs beter om belangrijke content meer naar beneden te plaatsen.

Het deel van een pagina dat het langste wordt bekeken zit namelijk rond – of eigenlijk vlak onder – de vouw, blijkt uit ditzelfde onderzoek. Mensen blijven ongeveer 12 seconden kijken op ongeveer 1200 pixels vanaf de bovenkant van de pagina. Dit lijkt misschien kort, maar websitebezoekers blijven gemiddeld maar 4 seconden kijken naar de bovenste helft van de pagina. Het is dus slim om content – waarvan je graag wilt dat de gebruiker dit bewust ziet – te plaatsen rond de 1200 pixels vanaf de bovenkant van je pagina.

CTA

Vaak is het doel van een website om conversies te behalen, een conversie kan bijvoorbeeld zijn het invullen van een contactformulier of het (ver)kopen van een product. Een websitebezoeker kun je triggeren door middel van een call to action. ‘Vroeger’ werden de CTA’s vrijwel altijd boven de vouw geplaatst, omdat dit meer conversies zou opleveren. Nu de vouw niet meer dusdanig van belang is voor je conversies, kun je call to actions op een slimme manier inzetten. Denk daarbij na over het volgende: waarom zou een bezoeker op deze button klikken? Zorg voor buttons die triggeren om op te klikken, maar zorg er ook voor dat de content om de button interessant is zodat de websitebezoeker meer wil weten en dus klikt.

Conclusie

De online vouw is verleden tijd. Dit betekent niet dat je de content op een webpagina maar in kunt delen op elke manier je wilt, maar dit biedt wel meer mogelijkheden. Zorg voor genoeg triggerende informatie zodat je publiek blijft scrollen en converteert. Heb je hulp nodig bij het opzetten van de juiste pagina en/of het maken van nieuwe content? Neem dan gerust contact ons op!

Ik wil jullie deze webpagina trouwens niet onthouden. Hier wordt op een erg leuke en originele manier uitgelegd dat de online vouw geen issue meer is!

Annerieke Brouwer content marketeer Door: Annerieke Brouwer