Wat is het bereik van een influencer echt waard?

  • 24/08/2017
888 296 Dogfight Digital Online marketing

Al eerder schreven wij over de inzet van influencers. Als jouw campagne zich richt op een bepaalde doelgroep die heel actief is op Instagram, dan kan de inzet van een influencer perfect zijn voor jouw campagne. Instagram startte echter in 2016 met de uitrol van een algoritmische tijdlijn. Eerst werden berichten in de Instagram-tijdlijn chronologisch weergegeven, maar sinds 2016 wordt dit gedaan op basis van relevantie. Net als bij Facebook eigenlijk. Jouw berichten worden alleen nog getoond aan volgers die highly engaged met jouw content zijn. Dit houdt in dat Instagram alleen posts laat zien die volgens het algoritme interessant en relevant zijn voor de volger. Een foto of video met weinig likes krijgt op deze manier weinig kans om in de tijdlijn van een volger te komen. Dit geldt dus ook voor de berichten van de door jou ingezette influencer. Een groot deel van de volgers van de influencer krijgt de berichten helemaal niet te zien.

Het algortime ‘te slim af zijn’

Influencers verdienen hun geld door samenwerkingen aan te gaan met adverteerders. Om aantrekkelijk te zijn voor adverteerders hebben de Instagrammers veel volgers, veel groei en hoge engagement nodig. Dit wordt bemoeilijkt door het algoritme. Laag engagement zorgt natuurlijk voor minder vertoningen en daardoor een steeds lager engagement… Een aantal influencers heeft hier volgens Marketingfacts iets op bedacht. In chatgroepen van maximaal vijftien personen (Instapods) delen influencers wanneer zij iets hebben gepost. De andere influencers liken dan zo snel mogelijk het bericht en plaatsen een reactie. Instagram ziet dit bericht dan als een kwaliteitspost en vertoont de content meteen bij veel volgers in de tijdlijn. Een slimme manier dus om ‘Instagram te slim af te zijn’ door gebruik te maken van elkaars netwerk.

influencer marketing, influencer, instagram, waarde influencer, marketing, online, betaalde likes, account
Fake account van Mediakix

Gevolgen voor jou als adverteerder

Wanneer jij een influencer inzet voor jouw campagne, heeft de ontwikkeling van Instapods in eerste instantie natuurlijk een positief effect. Maar, er zitten ook riciso’s aan. Joost Nusselder in zijn artikel op Marketingfacts.com: ‘Wanneer je betaalt voor engagement, betaal je dus eigenlijk voor de comments die andere influencers op de berichten achterlaten. En dus helemaal niet voor daadwerkelijke mogelijke klanten of anders geïnteresseerden.’

Manipulatie van volgersaantallen en engagement

Het algoritme is niet het enige waar je rekening mee moet houden wanneer je adverteert op Instagram. De magische grens voor een Instagrammer ligt op 10.000 volgers. Vanaf dan kan er geld verdiend worden, maar volgens het NRC wordt het manipuleren van volgersaantallen, likes en reacties steeds gebruikelijker. Via webshops kun je volgers en reacties kopen. Voor duizend volgers betaal je gemiddeld 10 euro. Het idee is dat deze ‘spookvolgers’ ‘echte’ volgers aantrekken. Voor jou als bedrijf devalueert de waarde van het volgersaantal van een influencer natuurlijk. Wanneer jouw influencer betaalt voor volgers en likes, koop je een bereik in dat deels niet bestaat.

De vele spookaccounts zijn sowieso een probleem op Instagram. Ook accounts die geen volgers of likes kopen, hebben hier last van. Eén doel van het Instagram algoritme is om deze fake accounts op te sporen en te verwijderen. Zo hield Instagram twee jaar geleden een grote schoonmaak en verdwenen er miljoenen spookaccounts.

influencer marketing, influencer, instagram, waarde influencer, marketing, online, betaalde likes, account
Fake account van Mediakix

Voor 300 dollar van de één op de andere dag een betaalde influencer worden? Dat kan!

De fake accounts kwamen een aantal weken terug weer in opspraak toen het Amerikaanse mediabedrijf Mediakix een artikel publiceerde over hun ‘Fake Instagram Followers Bots Study’. Het bedrijf wilde onderzoeken of het mogelijk is om met neppe accounts en engagement een betaalde influencer te worden. Het ene account werd gevuld met foto’s die allemaal op één dag waren gemaakt, voor het andere account werd volledig gebruik gemaakt van stockfoto’s. Daarnaast kocht het bedrijf likes en engagement. Een maand en veertig posts verder was het al zover: de aanbiedingen van bedrijven stroomden binnen.

Een influencer inzetten voor jouw campagne?

Een influencer inzetten kan, ondanks het algoritme en de vele spookaccounts, heel waardevol zijn voor jouw campagne. Ga een samenwerking aan met een influencer die bij jouw merk en boodschap past en kijk niet alleen naar het aantal volgers. Uit onderzoek blijkt dat accounts met veel volgers lager scoren op likes en betrokkenheid.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Dogfight Digital Yolinda HaijmaDoor: Yolinda Haijma