Goede content is een online must

 • 30/03/2017
888 266 Dogfight Digital Online marketing

Goede content draagt bij aan een betere vindbaarheid van jouw website in de zoekmachines. Maar wat is goede content voor je weblog en hoe schrijf je dit? Moet je alle content die je schrijft ook perse op social media plaatsen of moet je hier aparte content voor maken? Na het lezen van onderstaande 6 tips weet je waar je om moet denken als je aan de slag gaat met content voor de blog op je website.

Eerst de tips even samengevat:

 1. Verplaats jezelf in de lezer
 2. Houd een actieve schrijfstijl aan
 3. Schrijf zoekmachinevriendelijk
 4. Zorg voor een leesbare, overzichtelijke tekst
 5. Belangrijk: gebruik een content strategie!
 6. Gebruik social media bewust, niet als een must

 

1. Verplaats jezelf in de lezer

Stel.. Je hebt een leuk onderwerp voor een blogpost bedacht, koffie gezet en je gaat aan de slag. Vergeet je dan niet iets? Jawel, je lezer! Tijdens het maken van je content moet je je namelijk verplaatsen in je lezer. Als je alleen nadenkt over een onderwerp wat jíj leuk vindt, loop je het risico dat je lézer snel weer de aandacht verliest. Daarom moet je ook nadenken over wat jouw lezer leuk vindt. Je klant moet het gevoel hebben dat de tekst speciaal voor hem of haar geschreven is. Verplaats je dus in je lezer, wat wil die weten? Waar zoekt de lezer op? Waarom zijn ze op jouw site terecht gekomen? Als je daar rekening mee houdt ben je niet voor niets bezig en kun je jouw klant bereiken met je boodschap.

2. Houdt een actieve schrijfstijl aan

Wanneer je bedenkt dat het handig en leuk is om een blog te willen gaan schrijven, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze blog actief gaat schrijven. Wat? Wil je een blog schrijven, schrijf dan actief! De eerste zin in deze alinea is een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Vermijd woorden als kunnen, zullen, mogen en gebruik korte zinnen. Denk hierbij aan zinnen met maximaal 10 à 15 woorden. Bij actief schrijven hoort ook het aansporen van de lezer. Ook dit mag kort en bondig. Lees snel verder voor de laatste tips!

3. Schrijf zoekmachinevriendelijk

Wanneer je een blog schrijft of andere content maakt, doe je dit voor de lezer. Toch is er nog een andere belangrijke reden waarom je bepaalde informatie deelt: jouw online vindbaarheid. Je kunt de vindbaarheid van je bedrijf verhogen door de juiste woorden te gebruiken. De juiste woorden zijn de zoekwoorden die jouw potentiële lezer en klant gebruikt. Kies sterke zoekwoorden en gebruik deze in je tekst. Bij voorkeur herhaal je deze woorden zo nu en dan. Wanneer je de keuze hebt gebruik dan ook de H1 en H2 tags en vul de title tag en metadiscription in. Hiermee bepaal je zelf wat jouw potentiële lezer in de zoekmachine ziet. Door dit lezer gericht in te vullen trek je meer bezoekers naar je website en weblog.

content

4. Zorg voor een leesbare, overzichtelijke tekst

Het is algemeen bekend dat een digitale lezer grote stukken tekst het liefste overslaat. Dit doe je waarschijnlijk zelf ook: eerst scannen of het een interessante tekst is en dan besluiten om verder te lezen. Het gebruik van afbeeldingen, koppen, opsommingen, buttons en scheidingslijnen zorgt ervoor dat een tekst overzichtelijker wordt. Zorg daarom voor:

 • Afbeeldingen
 • Koppen en subkoppen
 • Opsommingen
 • Buttons
 • Scheidingslijnen

5. Belangrijk: gebruik een content strategie!

Eén van de belangrijkste dingen om bij stil te staan bij het maken van content voor je blog is je strategie. Door zomaar een blogpost online te gooien bereik je in eerste instantie niet veel. Het gehele aanbod op jouw website, social media of blog moet op elkaar aansluiten: dit leg je vast in je content strategie. In deze content strategie staat onder andere de rode draad van al je uitingen. Hierin leg je ook vast welke kanalen je wilt gebruiken voor welke boodschappen. Denk dus eerst goed na wat je strategie moet zijn en of deze strategie bij je klanten past, net zoals je nadenkt over welke onderwerpen interessant zijn voor je klant.

6. Gebruik social media bewust, niet als een must

Het antwoord op de vraag of je alle content op social media moet plaatsen is… nee! Niet elke blog of content op je website is interessant voor je volgers op social media. Denk dus, voordat je iets plaatst, na over of de boodschap past bij het medium. Omdat social media marketing een vak apart is kun je in het content strategie ook het beste een social media strategie opnemen.

Kortom

Bij het schrijven en delen van je online content moet je constant rekening houden met je lezer en je klanten. Maak een content strategie die je als rode draad kunt gebruiken in je blogposts. Zorg dat je content relevant is en dat je de juiste woorden gebruikt. Vermijd grote stukken tekst door gebruik te maken van koppen, afbeeldingen en buttons. Wil meer weten over dit onderwerp of over een social media strategie? Lees dan onze andere artikelen of neem contact met ons op!

Door: Annerieke Brouwer