De mislukte online marketing campagne ontrafeld

  • 11/05/2017
888 266 Dogfight Digital Online marketing

Graag begin ik deze blog met twee dingen: een quote en een realistische vraag.

De quote: ‘Think like a queen. A queen is not afraid to fail. Failure is another steppingstone to greatness.’ – Oprah Winfrey
De vraag: Weet je, naast de resultaten van je online marketing campagne, ook daadwerkelijk waar fouten op de loer liggen voor je volgende online marketing campagne?

Is het antwoord op de vraag “Nee”? Dan moet je de infographic die onderaan dit blog hangt meteen downloaden.

Voor de leeuwen

Laat ik maar eerlijk zijn: marketing is moeilijk. Daarom hou ik ook zoveel van mijn werk. Als kind al koos ik altijd voor de moeilijkste, meest ingewikkelde weg. Kon je bij het vak Duits bij een vertaling ervoor kiezen om het woord ‘Toll’ of ‘Superspitzenmäßig’ uit je hoofd te leren en te schrijven, dan koos mevrouw hier voor het laatste woord. En was er een museumexcursie, wie dwaalde er dan af van de groep? – Juist. Ook gooide ik mezelf graag voor de leeuwen. Want als ik er dan uit kwam, wist ik hoe ik met leeuwen moest vechten. Ik weet bijvoorbeeld nog goed dat mijn ouders terug kwamen van een verjaardag en ik me ongevraagd verstopt had onder de eettafel. De tafel had een tafelkleed die zodanig over het tafelblad gedrapeerd was, dat ik onzichtbaar was als ik op de zitvlakken van de stoelen ging liggen. Briljant. Ik kwam er pas giechelend onder vandaan toen ze de politie wilden bellen. Waarom ik dit allemaal deed? Enerzijds omdat de moeilijke weg de meest avontuurlijke en creatieve weg is, maar ook omdat ik daar het meeste van leerde. En daar gaat deze blog over: leren van je marketing  campagnes.

“Ook gooide ik mezelf graag voor de leeuwen. Want als ik er dan uit kwam, wist ik hoe ik met leeuwen moest vechten.”

Liever een plaatje dan een praatje?

Download dan hieronder de infographic die ik gemaakt heb, inclusief een fictieve online marketing campagne:

Weg uit dat grijze gebied

Om te kunnen leren van je marketingactiviteiten, moet je je marketing campagne eerst van A tot Z uit kunnen zetten. Niet op inhoud van de campagne, maar op de acties. Van Analyse tot Verspreiding. Dat uitzetten heb ik hieronder al voor je gedaan. Je zult je verbazen welke aspecten komen kijken bij het opzetten van een marketing campagne. Het is namelijk niet alleen de uitvoering, maar het begint al bij de formulering van je vraag, behoefte of probleem. Gaat het dáár al fout, dan zijn al je vervolgstappen – heel cru gezegd – nutteloos en is je marketing campagne gedoemd te mislukken. Jammer genoeg zijn er een hoop marketeers die op zo’n manier ‘maar wat aanklooien’. Er wordt een marketing campagne opgezet, nadien worden de resultaten gemeten, maar vervolgens worden die resultaten gezien als conclusie en niet als vervolgactie: “De whitepaper staat nu een maand online en is maar 25x gedownload. – Oh, jammer. Nou, volgende keer maar een ander kanaal proberen om het te delen? Of een andere tijd?” – Vreselijk, dat nonchalante. Het is gissen in grijs gebied.

“Een goede marketing campagne begint al bij de formulering van je vraag, behoefte of probleem.”

 Foutenfilter

Misschien had alleen de titel van die whitepaper nog maar gewijzigd te hoeven worden. Maar ook dan blijf je praten over misschien. Om deze reden heb ik alle fases van een marketing campagne hieronder in tabelvorm voor je uitgeschreven, inclusief tussenstappen. Zie het als een checklist of evaluatieformulier dat kan worden toegepast na de eerste meting van je online marketing campagne. Ga de fases en stappen na en stel jezelf en je collega’s de vraag of de stap goed is ingevuld, opgezet of geformuleerd: lag het aan de formulering van je probleem? Was het concept niet sterk genoeg? Hebben we de verkeerde social media kanalen gebruikt? Was het plaatsen van ’s middags om 14.30u niet de juiste tijd? Of: verbeeldt de vormgeving de boodschap niet goed? – Zomaar een aantal vragen die precies de angel uit jouw mislukte online marketing campagne kunnen filteren. Zodat je je de volgende keer niet aan dezelfde steen stoot. ‘Think like a queen. A queen is not afraid to fail. Failure is another steppingstone to greatness!’


Checklist: fases en tussenstappen van de online marketing campagne

Liever een plaatje dan een praatje?

Download dan hieronder de infographic die ik gemaakt heb, inclusief een fictieve online marketingcampagne:

Door: Ghislaine Lesage