Vlees verkopen aan een vegetariër

  • 21/07/2017
1024 341 Dogfight Digital Online marketing

Je doelgroep raken met je boodschap is niet makkelijk. Want we zijn allemaal unieke individuen. Met een onmeunig grote wereld waar we in rondzwemmen. We hebben ontzettend veel interesses en hobby’s, zijn betrokken bij clubs, verenigingen, commissies en 6 groepsapps en onze agenda puilt uit van de etentjes, uitstapjes, avondjes uit en als we tijd hebben sporten we er ook nog intensief bij en hebben we een hond of kat. Náást een werk-, gezins- of studieleven. Natuurlijk. Kortom: we zijn all over the place. Het liefste op meerdere plekken tegelijk. 24/7. Op de verjaardag van je tante even appen met je vriend, de Instagram post van dat ene merk bekijken en op het toilet even online shoppen. Ook check je alvast het weerbericht voor als je straks weer op de fiets naar huis gaat en zoek je de onbekende kaassoort op waarvan je net een blokje nam. En tijdens je ‘multifunctionele activiteit’ weet je al precies wat je hierna gaat doen. “Sweet lord,” denk je dan als ondernemer. “Hoe wordt ik met mijn product of dienst in hemelsnaam gehoord en gezien tussen die wirwar van impulsen?”

Antwoord: met exclusieve customer data. Hello 720-degree customer view.

Wat is 720-degree customer view?

720-degree customer view klinkt een beetje vaag, maar bestaat in theorie al heel lang. Kort gezegd gaat het namelijk om alles, maar dan ook álles over je klant weten. Exclusieve customer data. Niet van een groep, maar van één persoon. Het enige verschil tussen klantdata vroeger en nu is dat exclusieve klantdata door bedrijven en organisaties alleen voor informatieve doeleinden vergaard werd. Contactgegevens bijvoorbeeld. Maar verder ging het niet. Customer data raakte alles behalve sales, marketing of andere communicatiedoeleinden. Maar dat was vroeger. Heden ten dage is klantdata booming business en schieten de vacatures voor Data Analisten de grond uit. Vacaturewebsite Indeed.nl bijvoorbeeld geeft 1.577 vacatures voor Data Analist. Ook functies als Site Reliability Engineer Big Data, Artificial Intelligence Strateeg en Owner Marktdata passeren de revue op banensites. Het is wel duidelijk: we willen mensen die nieuwe klanten en omzet kunnen toveren uit klantdata. Mensen die, door erachter te komen dat jij op een website naar een Seat Ibiza zoekt, jou volgende week een aanbod doen voor sportkleding omdat de Seat Ibiza een sportief automerk is. Nogal wiedes dus dat deze mensen ontzettend waardevol zijn voor de sales en marketing van bedrijven en organisaties.

De vacatures voor Data Analisten schieten de grond uit. Vacaturesite Indeed.nl alleen al geeft 1.577 vacatures vrij.

customer dataWaarom is customer data zo waardevol voor mijn product of dienst?

Omdat je dan met scherp schiet en niet met hagel. De ouderwetse manier van communiceren naar je doelgroep is: je product of dienst op de markt zetten zonder enige vorm van personalisatie, willekeurige verkoopkreten de wereld in gooien en dan maar wortel schieten. Een veelvoorkomend probleem van deze manier van communiceren is het te wijde bereik, dat weer resulteert in lage conversie en inefficiënt gebruik van het marketingbudget. Stap je echter over naar het gebruik van klantdata, dan draai je de cyclus juist om. Eérst de markt en je doelgroep analyseren, daarná pas een plan maken hoe je product in de markt te zetten. – En daar komt klantdata om de hoek kijken. Want klantdata geeft je de macht om je product precies op het juiste moment te communiceren, presenteren en te verkopen op precies het juiste kanaal precies wanneer de behoefte van jouw klant opspeelt. – En dat vind de klant zelf ook erg prettig. Voorkom dus het zwarte gat van de spam inbox en ga voor customer experience 2.0! 🙂

Voorkom het zwarte gat van de spam inbox en ga voor customer experience 2.0!

customer dataCustomer data in de praktijk

Ben je overtuigt van het belang en de voordelen van customer data voor je omzet, dan kun je je Data Analist de volgende opdracht geven: Breng de interactie van mijn klanten met mijn organisatie in kaart. Zoals: aankopen, klachten, betaalsystemen en het gebruik van services. Vooral customer services, helpdesks en dienstverlenende bedrijven hebben baat bij deze klantdata. Stel je bijvoorbeeld voor dat een klant ontevreden is met een aankoop. Hij/zij dient een klacht in via social media. De volgende misstap is dan dat deze ontevreden klant een ‘oplossing’ krijgt zoals elke andere klant: een aantrekkelijke korting zonder eerst het probleem zelf op te lossen. Even metaforisch: “Och je bent gevallen, hier heb je een snoepje.” Zou deze klant echter middels klantdata benaderd worden, dan zou je als bedrijf weten wie juist wel en wie niet een goedmakertje moet krijgen. Of, misschien in een later stadium. In de meest ideale situatie zou je de klant een aanbieding geven van een product dat de klant beter zou passen. Met andere woorden: klanten willen gewoon begrepen worden, niet behandeld worden als een nummer. En dat is nu precies wat 720-degree customer view biedt.

Klanten willen gewoon begrepen worden, niet behandeld worden als een nummer.

Dus: wat ben jij van plan te doen met de niet geplukte vruchten bij je klant? – Wij hebben er wel ideeën over! Bel 0513-619900 en laat eerst je eigen vrucht achter bij Esther of Patrick ;).

Door: Ghislaine Lesage