Heb jij al een Contentkalender?

 • 10/07/2017
1024 341 Dogfight Digital Online marketing

Garantie dat je boodschap ook echt bij je klant aankomt + 3 gratis tools om zo’n Contentkalender te maken

Probleem: je hebt een bedrijf, je doet aan marketing, produceert kwalitatieve content maar toch gebeurt er niks. Er zijn weinig likes, weinig volgers, weinig nieuwsbrief inschrijvingen en de offerte-aanvragen blijven dalen. – En dat terwijl je aan marketing doet! Balen, veel anders kan ik het niet verwoorden. Echter, één vraag: je hebt kwalitatieve content, maar heb je ook een Contentkalender?

Wat is een Contentkalender?

Heel goed: je hebt een toffe bedrijfsfilm, een blog op je website, een interessante nieuwsbrief en je marketeer(s) bedenkt leuke social media acties. – Aan goede ideeën en marketingproducten geen tekort dus. Merk je echter dat de omzet, leads, likes, volgers, inschrijvingen of andere vorm van oogst toch uitblijft, dan is de kans groot dat de distributie van je content niet effectief wordt ingezet. In Klokhuistaal: je interessante blog wordt op het verkeerde tijdstip op de website gezet, de nieuwsbrief wordt op een verkeerd dagdeel verstuurd en te vaak, je doelgroep zit niet op Facebook maar op Instagram en de bedrijfsfilm kan beter in de nieuwsbrief gezet worden dan op social media kanalen. – Eye-opener, niet? Doodzonde van al die mooie, kwalitatieve content die niet gezien, gehoord en gelezen wordt. Loze marketinguren waar keihard voor gewerkt is bij jou op kantoor.

Merk je echter dat de omzet, leads, likes, volgers, inschrijvingen of andere vorm van oogst toch uitblijft, dan is de kans groot dat de distributie van je content niet effectief wordt ingezet.

De 4 fases van marketing

Deze blog is eigenlijk een vervolg op twee van onze eerdere blogs: de ene gaat over hoe je start met een social media bedrijfspagina en de andere gaat over hoe je een content matrix maakt. Met andere woorden: een blog over één van de startfases van marketing en een blog over het produceren van marketingproducten (content). Naar aanleiding van deze twee blogs besloot ik om ook eens wat te vertellen over de eindfases van marketing. Ben je marketeer, dan houd je je – afhankelijk van je functie en expertise – namelijk bezig met diverse ‘fases’ van marketing. Kort gezegd zijn er 4 fases:

 1. Vooranalyse > Vooral vragen stellen en een plan maken: wie is je doelgroep, wat wil je vertellen, wat wil je bereiken, hoe ga je dat bereiken, etc.
 2. Uitvoering > Het uitvoeren van het plan: het maken van de content
 3. Distributie > Het offline of online verzenden/delen/plaatsen van je content bij je doelgroep
 4. Data-analyse > Het meten en bijsturen van de resultaten van de content

Deze blog gaat over fase 3: het online delen van eerder gemaakte content bij je doelgroep. Zodat die marketinguren die verbrand zijn aan het maken van content, ook nog een nuttig vervolg heeft.

Weg uit die traditionele marketing bubbel

Anno 2017 geldt de traditionele manier van marketing allang niet meer. (De traditionele manier van marketing = iets blind de wereld in gooien en wachten op respons van je doelgroep.) Dit betekent dat we graag met scherp schieten. Of nou ja, dat is de bedoeling. We willen graag dat wát we communiceren naar onze doelgroep, ook daadwerkelijk bij onze doelgroep aankomt, gehoord wordt en gezien wordt. Directe communicatie. Op de juiste tijd, het juiste dagdeel, de juiste dag, de juiste frequentie en via het juiste kanaal. (“Plaatsen we de blog op de website, in de nieuwsbrief, op Facebook en/of op LinkedIn?) Dat effectief en direct communiceren naar je doelgroep kan gewoon anno 2017. Hoe? Met de Contentkalender. Ingevuld en toegepast door de Content Marketeer, de Online Marketeer of de Social Media Marketeer. – Hoera!

We willen graag dat wát we communiceren naar onze doelgroep, ook daadwerkelijk bij onze doelgroep aankomt, gehoord wordt en gezien wordt. Directe communicatie.

Wat doet een marketeer met een Contentkalender?

Een marketeer die de Contentkalender voor haar of zijn rekening neemt, heeft inzicht in wanneer, wat waar en hoe vaak er iets online geplaatst wordt. Strategische skills dus, want kennis van je doelgroep is hiervoor zeker een vereiste. Kennis over waar de doelgroep zich bevindt, hoe lang deze in deze omgeving of het kanaal rond neust, wat deze daar dan doet en hoe vaak. Vanzelfsprekend zal er dus ook een stukje Google Analytics bij komen kijken. De marketeer die dit op zijn/haar duimpje kent biedt het bedrijf vele voordelen. Zie het als de koerier van een waardevol pakketje: je wil dat het pakketje op tijd, heel en op het juiste adres aankomt, dat de ontvanger het openmaakt en er blij van wordt.
Een tweede voordeel van de Contentkalender is dat het een kalender is met data: waardevolle inspiratie zoals Feestdagen en seizoenen waarop ingehaakt kan worden. Dit is een vruchtbare bron van informatie voor de voorbereiding van de Contentkalender. – Er moet immers al ver van tevoren nagedacht worden over wat waar wanneer wordt geplaatst. Al met al biedt een Contentkalender overzicht en rust zonder stress van een lege content spaarpot.

Zie het als de koerier van een waardevol pakketje: je wil dat het pakketje op tijd, heel en op het juiste adres aankomt, dat de ontvanger het openmaakt en er blij van wordt.

3 gratis tools voor het maken van een contentkalender

Google Calendar

 • Kleurmarkeringen (bijvoorbeeld om je social media kanalen te markeren)
 • Schuiven met content
 • Gekoppeld aan Gmail

Trello

 • Makkelijk in gebruik
 • Kan gekoppeld worden aan andere programma’s zoals Dropbox en Google Drive
 • Schuiven met content
 • To-do lists
 • Zoveel mensen voor jouw bord uitnodigen als nodig is

Asana

 • Taken toewijzen aan collega’s
 • Geef reacties in de commentsectie per taak
 • Iedereen heeft een eigen to-do list
 • Deadlines per taak
 • Te koppelen aan andere programma’s zoals Gmail en Slack

 

Fenna Oosterkamp auteur Dogfight DigitalDoor: Fenna Oosterkamp