De basics voor een goede website

  • 06/04/2017
888 266 Dogfight Digital Online marketing

We zijn altijd online. We kijken gemiddeld 150 keer per dag op onze smartphones, variërend van snel kijken hoe laat het is tot urenlange shopsessies. Een website die zich niet aanpast aan ons mobiele scherm, klikken we snel weg. Hetzelfde geldt voor een site die niet snel genoeg laadt. We zijn ongeduldig en veeleisend. Hoe speel jij daar op in? Voldoet jouw website aan de (mobiele) verwachtingen?

In dit artikel behandel ik een aantal aandachtspunten voor een goede website. Eerst back to basics.

Waarom heb je een website? Welke rol speelt jouw website in het verkoopproces? Wat is het doel van jouw website (en welke subdoelen horen daarbij)?

Bereikt de website jouw doel?

Een goede website zorgt voor conversies. Een conversie kan een verkoop zijn, maar ook bijvoorbeeld het invullen van contactgegevens. Jij bepaalt wat voor jou een conversie is en je richt je website in op het behalen van deze conversie.

Het doel van een website kan bijvoorbeeld zijn:

  • Online verkoop;
  • Van on- naar offline: online dingen bekijken, in de winkel kopen;
  • Leads genereren: contact opnemen of aanvragen.

Het conversiepad is vaak langer dan meteen converteren bij het eerste bezoek aan jouw website. Iemand bekijkt vaak meerdere pagina’s of komt op een later moment terug. Dit is ook afhankelijk van de fase waarin de potentiële klant zich bevindt. Kijk goed naar de manier waarop je jouw informatie presenteert. Bezoekers zoeken in de eerste plaats naar hun probleem en niet op jouw oplossing. Probeer dus antwoord te geven op vragen van potentiële klanten, in plaats van alleen in te gaan op de kwaliteit of specificaties van jouw product/dienst. Ondersteun deze informatie met afbeeldingen, deze hebben sneller impact dan tekst. Video heeft nog veel meer impact. Video wordt 12 keer beter bekeken dan tekst, daarnaast verwerkt ons brein een video 60.000 keer (!) sneller dan een tekst.

De kwaliteit van de teksten op jouw website bepaalt niet alleen of jouw website nuttig is voor de bezoekers. Het bepaalt ook in grote mate hoe je wordt gerankt in Google. Kan Google de inhoud van jouw website goed indexeren? Of anders gezegd; kom jij hoog in de zoekresultaten van Google bij potentiële klanten? Via deze link kun je gratis een SEO analyse maken en kijken hoe jouw website scoort. Door unieke, up-to-date content van hoge kwaliteit en een juiste opbouw van de website, kan een website ‘hoger’ in Google komen.

Naast goede teksten en afbeeldingen/video’s zijn belangrijke elementen van de homepage:

  • Een duidelijke waardepropositie;
  • Een duidelijke call-to-action.

Heeft jouw website een duidelijke waardepropositie en call-to-action?

De waardepropositie is geen slogan, maar beantwoordt de vraag waarom de bezoeker nu juist hier zou gaan ‘kopen’. Wat voor waarde voeg jij toe en welke problemen kun jij oplossen? Je kunt de waardepropositie bijvoorbeeld in de vorm van een opsomming terug laten komen onderaan een pagina.

De call-to-action is vaak een duidelijk opvallende knop. Met deze knop stuur jij de bezoeker naar het doel wat jij met jouw website hebt. Dit kan bijvoorbeeld de button: ‘In winkelwagen’ zijn, maar ook ‘Maak een afspraak’, ‘Bekijk meer’ of de zoekfunctie.

Zoals Seth Godin zegt: ‘Everyone is not your customer’ en zo geldt het ook voor een website. Het is natuurlijk goed wanneer iemand jouw website bezoekt, ongeacht de acties die hij uitvoert, maar probeer te bepalen wat je het liefst wilt dat een bezoeker doet op een pagina op jouw website en richt de pagina  daar op in.

Voorbeeld van een duidelijke waardepropositie  en call-to-action

Voorbeeld goede website

Is jouw website geoptimaliseerd voor mobiel?

Tot slot misschien wel één van de belangrijkste dingen: hoe ziet jouw website er uit op een mobiele device? Volgens Google zijn er meer zoekopdrachten op mobiele devices dan op computers. Een goede mobiele versie van de website is dus een must. Daarnaast moet je rekening houden met een duurzaam gebouwde website. Een duurzame website kijkt niet naar het apparaat dat de bezoeker gebruikt, maar naar de mogelijkheden van dit apparaat. Je moet technologische ontwikkelingen snel op kunnen volgen, zonder dat je iedere keer een nieuwe website hoeft te bouwen/laten maken.

Is jouw website snel?

Zoals eerder genoemd willen bezoekers niet wachten. De consument is veeleisend en wil meteen resultaat. Zorg dus voor een snelle website. De helft van de bezoekers van een mobiele site verlaat de website wanneer de pagina niet laadt binnen 3 seconden. Via Test My Site van Google kun je kijken hoe jouw website presteert op het gebied van snelheid. Daarnaast wordt de mobiele versie van jouw website getest. De tool geeft een score uit 100 en geeft daarnaast tips (met uitleg) om jouw score te verbeteren.

In het kort

Focus op de waardepropositie van jouw bedrijf. Welk probleem los jij op voor klanten? Vertaal dit in duidelijke, korte teksten met aantrekkelijk beeldmateriaal. Optimaliseer je website. Je kunt de gratis tools van Google en de SEO Checkup gebruiken om te kijken waar je nu staat en wat je kunt verbeteren. Dit zijn de eerste stappen om jouw website te verbeteren. Wil je meer weten over succesvolle websites of conversieoptimalisatie? Neem dan contact met ons op!

Dogfight Digital Yolinda HaijmaDoor: Yolinda Haijma