Aankoopintensiteit

  • 11/09/2019
150 150 Dogfight Digital Online marketing
De aankoopintensiteit is het aantal artikelen dat een klant tegelijkertijd van een product verkoopt. Met andere woorden, de aankoopintensiteit is het aantal gekochte exemplaren binnen één transactie. Een groter aantal gekochte exemplaren binnen dezelfde aankoop heeft het voordeel dat een winkel of leverancier verzekerd is van de overeenkomstige omzet. Omdat de klant zijn voorraad langer kan bewaren, zal hij in de tussentijd niet worden verleid om te kiezen voor een herhaalaankoop voor een concurrent. De afname van grotere volumes tegelijkertijd kan ook de bedrijfskosten per transactie verlagen (denk aan personeel, distributie en marketing). Verhogingen van inkoopindexen kunnen op verschillende manieren worden beheerd, waaronder:
  • Structureel kwantumvoordeel in de vorm van diploma-uitreikingen, waarbij korting wordt gegeven bij aankoop van meer exemplaren;
  • Tijdgerelateerde kortingspromoties, waarbij de klant in de verleiding komt om een ​​groter aantal artikelen te kopen, omdat dit alleen voordelen heeft tijdens de promotieperiode;
  • De grootte van pakketten kan klanten ook beïnvloeden hoeveel exemplaren ze in één keer moeten kopen. Van kleinere pakketten zal meer moeten worden gekocht om tot dezelfde hoeveelheid te komen. Grotere verpakkingen dwingen je om meer van een product in één keer te kopen. Prijspsychologie speelt hier ook een rol; wanneer de klant een keuze heeft uit verschillende maten, zijn kleinere pakketten bijna altijd relatief duurder geprijsd dan duurdere.
De totale hoeveelheid die een klant in een bepaalde periode van een product koopt, wordt het inkoopvolume genoemd. De aankoopfrequentie is het aantal aankoopmomenten waaruit deze is opgebouwd.