9 Tips voor een goede landingspagina

 • 26/05/2017
888 266 Dogfight Digital Online marketing

Voordat ik tips geef voor een succesvolle landingspagina, geef ik eerst antwoord op de vraag: “Wat is een landingspagina?’’. Een landingspagina is een webpagina die specifiek gemaakt is om van bezoekers leads te maken. Een website bezoeker kan op je landingspagina komen doordat deze is doorverwezen vanuit bijvoorbeeld een email, nieuwsbrief, advertentie of een social media bericht. De website bezoeker heeft dan op een link geklikt die naar deze webpagina verwijst. Deze link is vaak in de vorm van een button. Deze trigger wordt ook wel een ‘call-to-action’ genoemd. Maar waarom maak je eigenlijk een landingspagina en waarom verwijs je die bezoeker niet gewoon naar je homepage of productpagina van je website?

Waarom een landingspagina?

Landingspagina’s hebben vaak een hoger conversiepercentage dan de website zelf, omdat bezoekers niet eerst op de website hoeven te zoeken naar hun doel. Voor dit doel is een speciale landingspagina gebouwd. Een doel kan bijvoorbeeld zijn: het inschrijven voor de nieuwsbrief of het downloaden van een whitepaper. Wanneer dit doel voltooid is, dan is dit een conversie.

9 Tips voor een goede landingspagina:

1. Het doel moet in één oogopslag duidelijk zijn.
2. Gebruik een kort en overzichtelijk formulier.
3. Zorg voor een bedankpagina na de conversie.
4. Zorg voor één design op de landingspagina.
5. Schrijf de webteksten voor je doelgroep.
6. Zorg dat je webpagina goed leesbaar is voor zoekmachines.
7. Zorg dat de belangrijkste content boven de paginavouw staat.
8. Maak je landingspagina mobielvriendelijk.
9. Test de landingspagina voordat hij live gaat.

Ik wil ook een landingspagina!

Overtuigd van bovenstaand lijstje? Wij kunnen deze landingspagina’s voor je maken! Klik op bovenstaande afbeelding, kies je gewenste marketing bundel en we nemen binnenkort contact met je op om jouw landingspagina’s te bespreken.

Nog niet overtuigd? Lees dan onderstaande toelichtingen:

 1. Het doel moet in één oogopslag duidelijk zijn

  Wanneer een website bezoeker op je landingspagina komt moet hij in één oogopslag kunnen zien wat het doel van de pagina is. Dit doel kan het inschrijven voor een nieuwsbrief of webinar zijn, het downloaden van een whitepaper, het aanvragen van een brochure, etc.

 1. Gebruik een kort en overzichtelijk formulier

  Om dit doel te behalen, wordt vaak gebruik gemaakt van een online invulformulier. Website bezoekers kunnen in dit formulier hun persoonlijke gegevens invullen met vaak de naam, bedrijfsnaam en het e-mailadres. In ruil voor deze gegevens krijgen bezoekers bijvoorbeeld een whitepaper of brochure. Wanneer je dit formulier maakt, let er dan wel op dat je het formulier kort houdt; vraag niet meer gegevens dan nodig is van je bezoeker, anders kunnen bezoekers sneller afhaken. Maak het formulier overzichtelijk door een opvallende call-to-action onderaan het formulier toe te voegen. Deze call-to-action dient direct op te vallen op de pagina, zodat de bezoeker in één oogopslag ziet wat het doel van de landingspagina is.

video consult, formulier, landingspagina, voorbeeld

 1. Zorg voor een bedankpagina na de conversie

  Wanneer een bezoeker je formulier heeft ingevuld, wil hij graag een bevestiging. Je kunt de bezoeker dan doorverwijzen naar je bedankpagina. Op deze pagina kun je vermelden wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld: ‘’we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op’’. Ook kun je hier nog extra informatie toevoegen, zoals een link naar de website of social media kanalen. Wil je graag dat nog meer bezoekers je formulier invullen? Dan kun je dit ook vermelden op je pagina, bijvoorbeeld: ‘’Ken je iemand waarvoor dit misschien ook interessant is? Klik dan hier om dit door te sturen’’. Bij tip 4 wordt een voorbeeld van een bedankpagina getoond.

 1. Zorg voor één design op de landingspagina

  Een bezoeker is op je landingspagina gekomen omdat hij op een doorverwijzende link heeft geklikt die naar deze pagina leidde. Dit kan via verschillende kanalen zijn, bijvoorbeeld: via de website, nieuwsbrief, advertentie of social media. Zorg ervoor dat dit kanaal hetzelfde design heeft als de landingspagina, zodat de bezoeker het design herkent. Dit design kun je ook terug laten zien in de bedankmail die je stuurt nadat iemand bijvoorbeeld het formulier heeft ingevuld.

landingspagina, consult, advies, advertentie
Landingspagina om een gratis videoconsult aan te vragen

 

bedankpagina, bedankt, google, landingspagina
Bedankpagina voor het gratis videoconsult

 1. Schrijf de webteksten voor je doelgroep

  Het klinkt heel logisch om je content voor je doelgroep te schrijven, maar vaak zie je op websites dat de teksten geschreven zijn vanuit de oplossing van het product of de dienst. De teksten moeten juist geschreven zijn vanuit het probleem van de klant. Een bezoeker moet zich herkennen in het probleem en daarna wordt de oplossing getoond.

content, doelgroep, opsomming

 1. Zorg dat je webpagina goed leesbaar is voor zoekmachines

  Behalve dat je teksten geschreven zijn vanuit het probleem van de klant, dien je er ook voor te zorgen dat je pagina goed leesbaar is voor zoekmachines. Dan komt je pagina hoger in de zoekresultaten tevoorschijn. Let er dus op dat de titel, subtitels en URL overeen komen met de inhoud van de pagina. Hieraan moet direct af te leiden zijn wat het onderwerp van de pagina is.

  Behalve de titel, subtitels en de URL kun je aan de ‘achterkant’ van alle pagina’s een meta omschrijving toevoegen. Dit is een beschrijving van de pagina. Ook kun je trefwoorden/keywords toevoegen waar je op gevonden wilt worden. Door een meta tag en trefwoorden toe te voegen verbeter je de vindbaarheid van je pagina. Hieronder is een voorbeeld weergegeven. De tekst met de rode lijn er omheen zijn de trefwoorden en de tekst met de blauw lijn er omheen is de meta omschrijving.

trefwoord, google, conversie optimalisatie, landingspagina

 1. Zorg dat de belangrijkste content boven de paginavouw staat

  Wanneer een bezoeker op je landingspagina komt is het belangrijk dat hij direct ziet wat het doel van deze pagina is. Met direct wordt bedoeld dat hij dan niet eerst hoeft te scrollen. De belangrijkste informatie dient boven de paginavouw te staan.

 1. Maak je landingspagina mobielvriendelijk

  Je landingspagina wordt bekeken op computers, tablets, smartphones etc. Zorg er daarom voor dat je landingspagina voor alle devices geoptimaliseerd is. Het scherm van de smartphone is natuurlijk veel kleiner dan het scherm van een desktop, maak je pagina daarom responsive zodat de content op elke device goed is. Klik hier om te zien hoe jouw landingspagina er op diverse smartphones eruit ziet.

 2. Test de landingspagina voordat de pagina live gaat

  Voordat je landingspagina online gaat, is het noodzakelijk om eerst het formulier te testen. Vul het formulier in en controleer of je op de bedankpagina komt. Controleer alle instellingen en wanneer alles goed staat, kun je de pagina in de lucht gooien.

Anna Karina Hiddema auteur Dogfight DigitalDoor: Anna Karina Hiddema