6 tips voor het optimaliseren van je nieuwsbrief

  • 26/07/2017
1024 370 Dogfight Digital Online marketing

Dagelijks krijg je verschillende nieuwsbrieven in je inbox, maar lees je die ook allemaal? Misschien open je ze niet eens? Wanneer je zelf een nieuwsbrief verstuurt is dus het goed om op een aantal zaken te letten zodat je nieuwsbrief oplevert wat jij ervan verwacht.

Waarom een nieuwsbrief versturen?

Een nieuwsbrief is een handig middel om intern en extern te kunnen communiceren naar de juiste doelgroepen. Het is een eenvoudige manier om contact te onderhouden met je klanten, maar ook voor potentiële klanten is het een geschikt communicatiemiddel. Wanneer zij zich hebben ingeschreven voor jouw nieuwsbrief, maar nog geen klant van je zijn, kun je ze overtuigen met je nieuwsbrief. Overtuigen hoeft geen doel van de nieuwsbrief te zijn, andere doelen kunnen ook zijn: informeren, producten of diensten onder de aandacht brengen etc.

Maar hoe kun je jouw nieuwsbrief optimaliseren?
Lees hieronder de verschillende tips:

Verschil tussen het aanspreken van potentiële en huidige klanten

Wanneer iemand zich heeft ingeschreven voor jouw nieuwsbrief betekent dit dat hij geïnteresseerd is in je bedrijf. Zorg ervoor dat deze potentiële klant een bevestiging krijgt dat hij is ingeschreven voor de nieuwsbrief. Hierin kun je ook duidelijk maken wat hij kan verwachten: hoe vaak krijgt hij een nieuwsbrief? Wanneer je dit ingesteld hebt en je daadwerkelijk een nieuwsbrief verstuurt, dien je er rekening mee te houden dat het gelezen wordt door potentiële klanten én bestaande klanten.

Tip 1. » Maak gerichte nieuwsbrieven

Je kunt er ook voor kiezen om twee aparte nieuwsbrieven te maken. In de nieuwsbrief voor potentiële klanten vertel je meer over je bedrijf. In de nieuwsbrief voor huidige klanten hoef je dit niet te doen, omdat ze je al kennen.

Vergeet je huidige klanten niet

Maar vaak wordt er meer aandacht besteed aan het binnenhalen van nieuwe klanten dan aan het behouden van bestaande klanten. Maar nieuwe klanten binnenhalen kost meer tijd en geld dan oude klanten behouden. Analyseer dus je klantenlijst een keer en bekijk wie er al een tijdje niet besteld hebben.

Tip 2. » Trigger je bestaande klant

Stuur hen bijvoorbeeld een kortingscode om ze aan te moedigen weer eens bij jou te bestellen.

Onderwerpregel voor de e-mail

Wanneer je de nieuwsbrief verstuurd hebt, kun je zien wie deze e-mail geopend hebben en wie niet.

Tip 3. » Trigger je ontvangers

De groep die je nieuwsbrief niet geopend heeft, kun je nog een keer mailen alleen dan met een andere onderwerpregel. Hierdoor kun je ze triggeren om je e-mail de tweede keer wel te openen.

Tip 4. » Test verschillende versies van je e-mail

Je kunt voordat je de mail verstuurt ook twee versies maken. Dit wordt ook wel een A/B test genoemd. Bedenk van tevoren twee onderwerpregels, mail een selectie van bijvoorbeeld 50 klanten de e-mail met onderwerpregel 1. en een andere selectie van 50 e-mailadressen de e-mail met onderwerp regel 2. Wanneer deze testlijst je mail geopend heeft, kun je analyseren welke versie het beste werkt. De rest van de klantenbestand kun je dan de versie mailen die het beste uit de test komt. Wil je meer uitleg over A/B testen? Lees dan hier Navajo’s blog.

mailbox, e-mail, nieuwsbrief, e-mail campagne, brievenbussen, you've got mail
UTM codes gebruiken om een analyse te doen in Google analytics

Je wilt natuurlijk graag je nieuwsbrief analyseren:

  • Waar is het meeste op geklikt?
  • Hoeveel zijn er doorgeklikt naar je website?
  • Wat was de gemiddelde sessieduur op de website?

Tip 5 » Maak gebruik van UTM codes.

Wanneer je gebruik maakt van UTM codes kun je antwoord krijgen op bovenstaande vragen. In een eerdere blog gaf Yolinda al uitleg over het gebruik van UTM codes. ‘’Eén manier om meer informatie uit Google Analytics te halen is door gebruik te maken van zogeheten UTM tags. De afkorting UTM staat voor Urchin Tracking Module. UTM tags zijn toevoegingen (tags) die achter de originele URL (het webadres in de balk bovenin) kunnen worden geplakt, die dan de desbetreffende webpagina volgt (tracking). Met deze toegevoegde UTM krijg je zo meer inzicht over waar bezoekers vandaan komen. Oftewel: met een UTM code achter een webadres kun je het effect van de gedeelde link beter meten’’. Heb je informatie nodig hoe je UTM tags kunt plaatsen? Lees dan verder in Yolinda’s blog.

Tip 6. » Maak gebruik van Google Analytics

Wanneer je UTM codes hebt toegevoegd aan de linkjes, dan kun je de resultaten bekijken en deze analyseren in Google Analytics. Hierover lees je ook meer in de zojuist genoemde blog.

Anna Karina Hiddema auteur Dogfight Digital Door: Anna Karina Hiddema